MBSR mindfulness tanárképzés magyar nyelven – 2. modul, 2021. okt. 26–nov. 3.

CPD-akkreditált tanárképzés Barta András vezetésével, dr. Nyitray Kornélia asszisztenciájával, a Mindful Academy International (MAI) tananyaga és licensze alapján

Az képzés során be fogjuk tartani a vírushelyzet miatt elrendelt, éppen érvényes szabályokat. Mivel nem tudjuk, hogy ezek éppen milyen szabályok lesznek, ezért a következőkre készülhetsz: Ha addig kapsz két Covid elleni védőoltást, azzal valószínűleg minden további nélkül jöhetsz az elvonulásra, bármilyen vakcináról legyen is szó. Ha egészségi okból nem kaphatsz védőoltást, vagy valami másért nem kívánsz ilyen oltást kapni, akkor azt valószínűleg kiválthatod egy friss, negatív Covid-teszttel – amennyiben azt az éppen érvényes szabályok megengedik. Ugyanakkor minden résztvevőt arra biztatunk, hogy ha csak egy mód van rá, oltassa be magát – így a legegyszerűbb. A képzésen mindenki a saját felelősségére vesz részt, a vezető tanárok nem gyógyítanak, és az elvonulás keretei között nem tartanak terápiát sem.

Az MBSR– és MBI-tanárképzés 2. moduljára azok jelentkezését várjuk, akik már elvégezték a Mindful Academy International (MAI) képzésének az első modulját. Ha máshol végezted el az 1. szintű képzést, akkor érdeklődj üzenetben, hogy át tudjuk-e konvertálni a végzettségedet.

A 2. modul képzési középpontjában a konkrét, gyakorlati, tanári munka áll. Vagyis az, hogy a résztvevők megtanulják a saját tapasztalatuk és tudásuk alapján átadni a tudatos jelenlét szemléletét és gyakorlatát.

Mindebben a legnagyobb kihívás talán a kérdezésalapú iránymutatás. A mindfulness-tanár ugyanis a nem-tudás pozíciójából tanít. Nem tud semmit biztosan, ám arra igenis képes, hogy kérdéseket tegyen fel. És ez a folyamatos érdeklődés, kérdezgetés lényegében maga a tudatos jelenlét. Ezen a kurzuson ezt a kérdésalapú létezést és cselekvést gyakoroljuk.

A képzés a spanyolországi Mindful Academy International licence és tananyaga alapján valósul majd meg, megfelelve a Helyes tanári gyakorlat útmutatójának és A mindfulness-trénerek gyakorlati útmutatójának. 

A képzést Barta András, a Mindful Academy International tanárképző trénere, MBSR-és MBCT-tanár, mindfulness-szupervizor, addiktológiai konzultáns vezeti. A segédtanár dr. Nyitray Kornélia orvos, kognitív viselkedésterapeuta, MBCT- és MBSR-tanár, mindfulness-szupervizor lesz.

A képzés magyar nyelvű, ám szükséges hozzá olvasási szintű, középfokú (B2) angol nyelvtudás is. A mindfulness-szel kapcsolatos szakirodalom jó része angol nyelvű, és nem feltétlenül léteznek magyar nyelvű fordítások. Nem szükséges, hogy nyelvvizsgával rendelkezz, de képesnek kell lenned angolul olvasni. Ha képes vagy például megérteni a mindful.org cikkeit, akkor valószínűleg nem lesznek gondjaid a képzés olvasmányainak a megértésével sem.

Jelentkezési feltételek

 • Az 1. modul teljesítése.
 • A két modul között legalább egy ötnapos, csöndes, tanár vezette, mindfulness-típusú elvonuláson való részvétel.
 • Napi szintű, rendszeres mindfulness-gyakorlás legalább az 1.modul óta, folyamatosan.
 • A fentiek minimumfeltételek.

JELENTKEZEM A TANÁRKÉPZÉSRE

Gyakorlati részletek

 • Helyszín: Szentlélek Vendégház – Miskolc, Szentlélek, a Bükki Nemzeti Parkban
 • A képzés október 26-án 14:00-kor kezdődik, és november 3-án reggeli után, kb. 10:00-kor ér véget.
 • A Szentlélek Vendégház a Bükk-fennsík közelében, a civilizációtól meglehetős távolságban, 800 méter magasan, az erdő szélén van. A természet közelsége, a nyugalom és csönd megfelelő környezetet biztosítanak hozzá, hogy ne csak intellektuálisan, hanem tapasztalatilag is magunkba szívjuk a mindfulness szemléletét.
 • A résztvevők száma maximum 12. A Mindful Academy International igen gyakorlati megközelítésű, a személyes mentorálásához hasonló képzési módszerét használva maximum ennyi résztvevővel tudnak a tanárképző trénerek eredményesen foglalkozni. Sokat fogod gyakorolni, hogyan tanítsd meg a mindfulness-foglalkozások különféle kulcsrészleteit, és nagyon sok visszajelzést fogsz kapni a képző tanároktól.
 • Az oktatás, felkészülés akkor kezdődik el, amikor a jelentkezésedet visszaigazoljuk. Ekkor anyagokat kapsz tőlünk olvasásra, valamint van pár kötelező olvasmány is.

A képzés díja

 • A képzés teljes díja: 200 euró előleg + 452 000 Ft.
 • A képzés kedvezményes díja: 200 euró előleg + 375 000 Ft. Még vannak kedvezményes helyek. Kérünk, hogy ha igényeled a kedvezményes díjat, azt már a jelentkezési lapon tedd meg – később nem tudunk befogadni ilyen kéréseket. A jelentkezési lapon, kérjük, indokold meg, miért kéred a kedvezményes díjat – mi pedig visszajelzünk, hogy azt meg tudjuk-e adni neked.
 • Lehetőség van részletfizetésre is, a következő módon: Jelentkezésed elfogadása után befizeted a 200 euró előleget – ekkor megkapod az óravázlatokat és a tanfolyami munkafüzetet (lásd lentebb), ezzel együtt elkezdődik a felkészülésed is a kurzusra. A fennmaradó összeget ezek után egyenlő, havi részletekre bontjuk úgy, hogy a teljes összeget be tudd fizetni a képzés kezdetéig. Ha igénybe vennéd ezt a kedvezményt, akkor tehát érdemes minél hamarabb jelentkezni, hogy ki tudd használni a pénzügyi mozgásteret és -időt is.
 • Ha a képzés díja a fenti kedvezménnyekkel is nehezen vállalható neked, de jönnél, írj üzenetet nekünk, és meglátjuk, mit tehetünk.
 • A képzés díja a következőket fedezi:
  • 1 óra személyes szupervízió a képző trénerrel a képzés előtt és 1 másik óra a képzés után.
  • 74 közvetlen oktatási kontaktóra
  • 132 közvetett oktatási óra a képzésre való felkészülés során
  • támogatás, hogy a Bangor, Oxfordi és Exeteri Egyetemek által fejlesztett MBI:TAC hat kompetenciaterületén növekedést tudj elérni
  • a MAI MBSR-tanárképzési kézikönyvének új fejezetei (angolul)
  • a MAI hivatalos MBSR-tananyagán alapuló Óravázlatok gyűjteménye (angolul), amire támaszkodva könnyű megtervezni a tanfolyamok foglalkozásait
  • a MAI hivatalos tananyagán alapuló Tanfolyami munkafüzet (magyarul) – ezeket minden végzett tanár szabadon sokszorosíthatja, és átadhatja a tanfolyami résztvevőknek
  • folyamatos, email-alapú mentorálás
  • szállás kétágyas, saját fürdővel, vécével rendelkező szobákban
  • napi háromszori, bőséges, az esetleges, személyes ételproblémákat figyelembe vevő, vegetáriánus étkezés
  • a 2. modul végén minden résztvevő bizonyítványt kap: „Level 2 Mindfulness MBSR & MBI Teacher” (2. szintű mindfulness MBSR- és MBI-tanár)
  • ha minősített mindfulness-tanárrá (Qualified Teacher) képeznéd magad, ahhoz lásd a további követelményeket a tanárképzési útvonal ismertetésénél

JELENTKEZEM A TANÁRKÉPZÉSRE

Továbbképzési pontok

A képzés számos egészségügyi, pedagógiai és egyéb szakmában CPD továbbképzési pontokat jelent. A Mindful Academy Internationalt a Professional Development Consortium keretében működő CPD Standards Office minősíti és akkreditálja.

A Mindful Academy International rendelkezik a „Provider of Training Excellence” minősítéssel is.

A képzés megfelel a Mindfulness Szakmai Hálózat, a Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület, illetve a  British Associaton of Mindfulness-Based Approaches szabályozásának.