Mélyülő mindfulness-tanfolyam – élő, online

8 + 1 alkalmas mindfulness-tanfolyam indul november 17-én, kedden, 18:00-kor olyan résztvevőknek, akik már elvégeztek egy mindfulness-tanfolyamot (pl. MBSR, MBCT): 

 • A tanfolyam dátumai: nov. 17., 24., dec. 1., 8., 15., 22. dec. 29. szünet, jan. 5., 12.
 • Minden foglalkozás időpontja: 18:00-20:30.
 • Élő, online tanfolyam: Ez egy teljes mértékben online, élő tanfolyam. Otthonod kényelméből és biztonságából vehetsz részt a foglalkozásokon. Kizárólag kamerával és mikrofonnal felszerelt eszközzel (számítógéppel, tablettel, esetleg telefonnal) lehet csatlakozni. A részvételhez szélessávú internetre és csöndes környezetre is szükség van.
 • + 1 gyakorlónap: jan. 9., szombat, 8:30–13:00.
 • Kiscsoportos tanulás. Minimum 6, maximum 12 fő. Ez az a csoportlétszám, ahol hatékonyan tudunk dolgozni, egymásra figyelni.
 • Szükség esetén a tanfolyamvezető tanár minden résztvevővel négyszemközt beszélget egy kicsit telefonon, esetleg személyesen. Erről külön egyeztetünk a jelentkezésed feldolgozása után.
 • A tanfolyamot Barta András vezeti.
 • Miért hosszabbak a foglalkozások, mint más mindfulness-tanároknál?
  • Tudomásom szerint a Magyarországon működő mindfulness-tanárok mind 2 órás foglalkozásokat tartanak – az általam tartott foglalkozások azonban 2 és fél órásak. Ennek az eltérésnek az oka egyfelől az, hogy a nemzetközi standardok – és a rájuk vonatkozó kutatások – mind minimum 2 óra 30 perces foglalkozásokkal számolnak, én pedig nem szeretnék eltérni ettől. Például az MBSR-programok “születési helyén” a Massechusetts-i Egyetem Mindfulness-központjában a 8 hetes tanfolyam foglalkozásainak hossza a 2 óra 30 perc és a 3 óra 30 perc (!) között váltakozik. (Az Oxford Mindfulness Centre kurzusai pedig 8 x 2 és fél órásak.) Ha a 3 és fél órát veszem, annak a két óra már alig a fele. Úgyhogy arra gondoltam, hogy a foglalkozások hosszának a meghatározásakor a legnagyob tapasztalatú “alapító atyák” előírásaira támaszkodom e téren. Így az esetleges kutatási eredmények is összehasonlíthatóbbak.
  • Másfelől az a személyes tapasztalatom is, hogy a 2 és fél óra sokkal nagyobb és nyugodtabb mozgásteret eredményez. Jobban el tudunk mélyülni a szemléletben, mindenki felteheti a kérdéseit, tisztázni lehet a félreértéseket, van elég gyakorlási idő is. Korábban 2 órás foglalkozásokat tartottam, és sokszor az volt a benyomásom, hogy szűkösek az időbeli keretek. Rendszeresen ott ültem a foglalkozás vége után fél órával is egy-két érdeklődővel, akiknek nem volt idejük feltenni a kérdéseiket – így viszont ezeket más résztvevők nem hallották. Ha valamit kifejezetten el szeretnék kerülni egy mindfulness-tanfolyamon, az a kapkodás.

A tanfolyam célja

A tanfolyam célja, hogy elmélyítsük a személyes mindfulness-gyakorlásunkat, és kiterjesszük ezt a szemléletet életünknek azokra a területeire is, amelyekből eddig kimaradt a tudatos jelenlét. A tanfolyam tananyaga sokat merít az Erik van der Brink és Frits Koster által kidolgozott Mindfulness-Based Compassionate Living (Mindfulness-alapú együttérző megélés) programjából. A középpontban az önmagunkkal és másokkal való együttérzés témája lesz. Hogy hogyan legyünk hűek a saját értékeinkhez a folyton változó világban.

Akkor érdemes jelentkezned erre a tanfolyamra, ha

 • úgy érzed, szükséged van egy keretre, hogy jobban be tudd építeni a gyakorlást az életedbe,
 • tovább szeretnél mélyülni a mindfulness szemléletében,
 • azt tapasztalod, hogy akadályok merülnek fel a tudatos jelenlét hétköznapi alkalmazásában,
 • vagy egyszerűen csak szeretnél egy tanár vezette csoporthoz tartozni 8 héten át.
A tanfolyam ára
A tanfolyam áráról lényegében te döntesz:
 • Amikor kitöltöd a jelentkezési lapot, arra kérünk majd, hogy állítsd be, az 1 000–124 000 Ft-os sávban mennyit szánsz a tanfolyamra.
 • Vagyis e keretek között teljes mértékbe te döntesz a tanfolyam áráról, ám kérünk, hogy ne feledd: mi ebből élünk.
 • A mi elképzeléseink szerint: 36 000 Ft a kedvezményes ár, 62 000 Ft az átlagos jövedelmi helyzetben lévőknek szóló ár, és 88 000 Ft a jómódúaknak szóló ár. Te döntesz, hogy hová sorolod magad, ezeknél adhatsz többet, kevesebbet is.
 • Miután megkaptuk a jelentkezésedet, visszajelzünk neked, és arra kérünk, hogy egy előleg befizetésével erősítsd meg a részvételi szándékodat. Online és nem budapesti helyszínű tanfolyam esetén a teljes összeget kérjük befizetni.
A tanfolyam a következőket tartalmazza
 • 8 x 2,5 óra közös foglalkozás
 • egy kb. 30 perces beszélgetés a tanárral – telefonon, Skype-on vagy személyesen
 • egy 6 órás gyakorlónap
 • munkafüzet
 • kb. 10 vezetett meditáció hanganyaga
Gyakori kérdések a mindfulness-tanulásról
Már próbáltam, de úgy látszik, nem tudok meditálni. Azért megpróbáljam a mindfulness-t?
 • Ha fantasztikus meditációs élményekre vágysz, akkor nem feltétlenül ajánlom neked a mindfulness-t. Ha viszont őszintébb, teljesebb, nyitottabb, egyszerűbb életre, akkor a helyedben adnék a mindfulness-nek egy esélyt. Nem ismerek még egy olyan megközelítést, amely ennyire megengedő, fokozatos és elfogadó lenne a gyakorlásunk bukdácsolásaival, nehézségeivel kapcsolatban, mint a mindfulness. Minden nehézségre ajánlunk egy vagy több technikai megoldást is. A tanfolyamok az aktuális résztvevők tapasztalataira támaszkodva épülnek fel, ezért mindig személyesek tudnak maradni. A tanári vezetés és a csoporttagok megosztott tapasztalatau nagyon sokat hozzátesznek a folyamathoz. Ahogyan halad előre a tanfolyam, a résztvevők úgy értik meg a mindfulness egyik nagy igazságát: nem az a lényeg, hogy „sikerül” a meditációd – az a lényeg, hogy időt szántál önmagadra. Mert az önmagadra szánt idők aztán busásan meghálálják magukat – a mindennapi életedben. Vagyis: mindenki tud meditálni –  csak nem biztos, hogy érti, mi a meditáció.
Milyen gyorsan hat a mindfulness-tanfolyam?
 • Gyakori kérdés. Habár rendszeresen látom, hogy vannak olyan tanfolyami résztvevők, akik extra gyorsan, akár pár hét alatt radikálisan jobban lesznek a meditációk gyakorlásától – például valakinek elmúlik a pánikzavara, vagy megszabadul egy régóta cipelt érzelmi problémájától –, mindenkit óva intenék attól, hogy úgy tekintsen a mindfulness-tanfolyamra, mint ami majd gyorsan megoldja minden problémáját. Mindenki önmagához képest tud fejlődni – és a változáshoz idő kell. Sok idő, kevés idő – ki tudja…Modern korunkban megszoktuk, hogy a tudat és a test úgy javítható, akár a behorpadt karosszéria az autószerelőnél. Elmegyünk az orvoshozhoz, kórházba, terapeutához, gyógytornászhoz, kifizetünk X összeget, megpróbáljuk megfogadni a tanácsait, beszedni a gyógyszereket, akár sokszor visszamegyünk hozzá – és, gyakran elég passzívan, várjuk a gyógyulást. A tudatos jelenlét szemlélete teljesen különbözik ettől. A mindfulness nem agymosás. Nem gyorsszerviz, ahová beadhatjuk magunkat, hogy megjavítsanak minket. Habár idő, energia és pénz kell a tanfolyamhoz is, az igazi időt és energiát önmagunkra szánjuk, amikor napi szinten gyakorolunk. Tehát nem a mindfulness vagy a tanfolyam „hat” – az „hat”, hogy figyelünk magunkra, jobban megismerkedünk a valódi igényeinkkel, a valódi állapotunkkal, és így okosabb döntéseket tudunk hozni. A legtöbb ilyen „okos döntés” csupa apróság – ám az élet sokszor apróságok sorozata.
Pszichoterápiába járok/pszichiátriai gyógyszert szedek – járhatok a tanfolyamra?
 • Ha jelenleg is jársz pszichoterapeutához – pszichiáterhez, pszichológushoz –, akkor feltétlenül érdemes vele megbeszélned, hogy eljössz egy ilyen tanfolyamra. Ugyanez a helyzet a gyógyszerszedéssel – ilyenkor a gyógyszerfelíró orvossal érdemes egyeztetni. Önmagában semmilyen pszichiátriai gyógyszer szedése, ill. semmilyen diagnózis nem kizáró ok a mindfulness-gyakorlás elkezdése tekintetében – ám ezeket a témákat a tanfolyamvezető tanárral érdemes előzetesen tisztázni (ezért is kérdezek ezekről a jelentkezés kérdőívében).
Nemrég/Mostanában súlyos dolgok történtek az életemben. Érdemes elkezdenem a mindfulness-t?
 • Nagyon ritka, hogy valaki puszta kíváncsiságból akar mindfulness-t tanulni. A legtöbben azért kezdünk meditálni, mert szenvedünk. Szorongások, pánik, munkahelyi vagy családi stressz, hosszú lehangoltság – a tanfolyam résztvevői „menet közben” élik a sokszor nehéz életüket. Vannak azonban olyan traumák  – válás, szakítás, munkahelyi kirúgás, komoly (anyagi vagy más) veszteség, súlyos testi betegség, gyász, nagy költözés, komoly baleset, erőszakos események –, amelyeket érdemes legalább részben feldolgozni, mire nekiállunk mindfulness-t tanulni. Ugyanez vonatkozik arra, ha ezek az események épp most történnek veled. Nem mindig érdemes friss traumákkal elkezdeni a mindfulness-t. Persze, előfordul, hogy ezek a traumák hosszan elhúzódnak – ilyenkor valószínűleg nem érdemes várakozni: ha megszólít minket a mindfulness, indulhatunk. Könnyen lehet, hogy zötyögősen kezdődik az utazásunk, de annál értékesebb lesz.
A tanfolyam időszaka alatt fontos változások történnek majd az életemben. Elkezdjem azért?
 • Ez attól függ, milyen horderejű és mennyire elhúzódó az adott változás. Költözés, felújítás, gyerekszületés, új munkahely, előre látható, hosszabb, kórházi tartózkodás – csupa olyan tényező lehet, amely felboríthatja az időbeosztásunkat. Márpedig általában áldásos, ha a napi mindfulness-gyakorlásunknak fix helye van a programunkban. Időnként nyilván lehetünk rugalmasak, de állandóan nehéz lesz improvizálni, ha mellette – mondjuk – családunk, munkánk is van. Érdemes várni, amíg a változások hullámai legalább valamennyire lecsillapodnak. Ha pedig sose csillapodnak le, akkor viszont valószínűleg nem érdemes várni a mindfulness-tanulás elkezdésével.
Mindenki tudja alkalmazni a mindfulness meditációit?
 • A mindfulness-t gyakorolják iskolákban, börtönökben, munkahelyeken, kórházakban, otthon. Már hat-hét éves gyerekek is képesek gyakorolni. Amíg magadnál vagy, és képes vagy az érzékelésre, addig képes vagy  mindfulness gyakorlására is. Szkizoférniában és hasonló pszichotikus zavarokban szenvedők esetében szükséges lehet a szoros pszichoterápiás felügyelet.  A saját tanfolyamaimon csak 18 év felettieket tanítok.
Mire jó a mindfulness?
 • Erre a kérdésre nagyon sokféle válasz adható. Elsősorban az a szándékunk, hogy megszabaduljunk azoktól a szenvedéseinktől, fájdalmainktól, amelyek tudatunkkal és tudattalan működésünkkel mi okozunk magunknak. Megfigyelések szerint ugyanis szenvedéseink 10%-ért felelősek az élet elkerülhetetlen nehézségei – a maradék 90%-ot már mi magunk tesszük ehhez hozzá. A hét­köz­napi szenvedés mér­té­kének a csök­ken­tésén túl számos men­tális és testi probléma esetén is sok­szor hasz­nosan alkal­maz­ható – pl. fájdalom­zavar és krónikus fájdalmak, alvászavar, szo­ron­gásos álla­potok, a depresszióba való vissza­esés meg­elő­zése, evés­za­varok, a füg­gő­ségbe való visszacsúszás megelőzése, ADHD, pánik­zavar, az immun­rend­szer erő­sí­tése – és ez a felsorolás még sokáig folytatható lenne.