Mindfulness-támogatás a dohányzásról való leszokáshoz – szerdai tanfolyam

Letenni a cigit – fontos lépés. Ám csak az első lépés a teljesebb, nyitottabb, őszintébb élet felé vezető úton. A nikotinmentes életúton számos veszély leselkedik ránk. És ha nem vagyunk tudatosak, ha nem tudunk tudatos döntéseket hozni, könnyen visszacsúszunk a régi automatizmusokba. A mindfulness (tudatos jelenlét) ebben a tudatosodási folyamatban segít.

Az okt. 30-án, szerdán induló, 8 + 1 alkalmas mindfulness-tanfolyam a Mindfulness-alapú stresszcsökkentés (MBSR) és a Mindfulness-alapú visszaesés-megelőzés (MBRP) programjaira épül

 • A tanfolyam dátumai: okt. 30., nov. 6., 13., 20., 27., dec. 4., 11., 18.
 • Minden foglalkozás időpontja: 18:00-20:30.
 • Helyszín: Lélekszíntér, Budapest, XIII., Balzac u. 39., 5-ös kapucsengő, félemelet, első ajtó (gyalog pár perc a Jászai Marit tértől).
 • + 1 gyakorlónap: dec. 7., szombat, 10:00–16:00.
 • Kiscsoportos tanulás. Minimum 6, maximum 12 fő. Ez az a csoportlétszám, ahol hatékonyan tudunk dolgozni, egymásra figyelni.
 • Jelentkezési határidő: szept. 1.
 • A tanfolyamvezető tanár minden résztvevővel négyszemközt beszélget egy kicsit telefonon, ha pedig szükséges, akkor személyesen is. Ennek a beszélgetésnek az időpontjáról külön egyeztetünk a jelentkezésed feldolgozása után.
 • A Mindful Academy International társult vállaltaként működő tudatossag.net tananyagát és tanítási módszerét külső szervezetek, a CPD Standards Office és a Professional Development Consortium minősítik és akkreditálják. Hálózatunk megkapta a Provider of Training Excellence minősítést is.
 • Miért hosszabbak a foglalkozások, mint más mindfulness-tanároknál?
  • Tudomásom szerint a Magyarországon működő mindfulness-tanárok mind 2 órás foglalkozásokat tartanak – az általam tartott foglalkozások azonban 2 és fél órásak. Ennek az eltérésnek az oka egyfelől az, hogy a nemzetközi standardok – és a rájuk vonatkozó kutatások – mind minimum 2 óra 30 perces foglalkozásokkal számolnak, én pedig nem szeretnék eltérni ettől. Például az MBSR-programok “születési helyén” a Massechusetts-i Egyetem Mindfulness-központjában a 8 hetes tanfolyam foglalkozásainak hossza a 2 óra 30 perc és a 3 óra 30 perc (!) között váltakozik. (Az Oxford Mindfulness Centre kurzusai pedig 8 x 2 és fél órásak.) Ha a 3 és fél órát veszem, annak a két óra már alig a fele. Úgyhogy arra gondoltam, hogy a foglalkozások hosszának a meghatározásakor a legnagyob tapasztalatú “alapító atyák” előírásaira támaszkodom e téren. Így az esetleges kutatási eredmények is összehasonlíthatóbbak.
  • Másfelől az a személyes tapasztalatom is, hogy a 2 és fél óra sokkal nagyobb és nyugodtabb mozgásteret eredményez. Jobban el tudunk mélyülni a szemléletben, mindenki felteheti a kérdéseit, tisztázni lehet a félreértéseket, van elég gyakorlási idő is. Korábban 2 órás foglalkozásokat tartottam, és sokszor az volt a benyomásom, hogy szűkösek az időbeli keretek. Rendszeresen ott ültem a foglalkozás vége után fél órával is egy-két érdeklődővel, akiknek nem volt idejük feltenni a kérdéseiket – így viszont ezeket más résztvevők nem hallották. Ha valamit kifejezetten el szeretnék kerülni egy mindfulness-tanfolyamon, az a kapkodás.

Kiknek szól ez a tanfolyam?

 • Felnőtteknek.
 • Azoknak, akik már többször is kísérletet tettek a dohányzás abbahagyására, de aztán visszaestek.
 • Azoknak is, akik már hosszabb ideje foglalkoznak a leszokás gondolatával, de valahogy nem jutottak el a cselekvésig.
 • Nem baj, ha éppen rendszeresen dohányzol, de biztatlak, hogy már a tanfolyam kezdete előtt tégy egyéni kísérletet a leállásra. Nem baj, ha ez nem sikerül.

Mi fog történni a tanfolyamon?

A saját, első kézből szerzett tapasztalataink alapján fogjuk megközelíteni a nikotinfüggőség kérdését. Egyszerű mindfulness-meditációs gyakorlatokat tanulunk, amelyek segítenek, hogy egy új, barátságos, megengedő, ugyanakkor bölcs módon tudjunk közelíteni a tapasztalatokhoz, a körülményekhez.

Nem fogja senki kívülről meggyógyítani a függőségedet, a tanár vagy a szakember sem – erre csak te magad vagy képes. Ugyanakkor a csoport és a csoportvezető fontos megtartó erőt jelent majd a folyamat során. Lényegében azt fogjuk megtanulni, hogy találjunk rá önmagunkban arra a támaszra, amely átsegít minket a visszaeséssel fenyegető helyzeteken.

A tanfolyami alkalmak témái

 1. A bennünk élő automatizmusok és a visszaesés
 2. A stressz és a sóvárgás tudatossága. Melyik gombomat kell megnyomni, hogy újra rágyújtsak?
 3. Tudatos jelenlét a mindennapi életben
 4. Tudatos jelenlét a nagyon kockázatos helyzetekben. Stresszkezelés
 5. Elfogadás, megengedés és az előrevivő cselekvések
 6. Hogyan vegyük észre, hogy a gondolat csak gondolat?
 7. Öngondoskodás és az életmód egyensúlya
 8. A társak támogatása és a gyakorlás folytatása

A tanfolyamot Barta András MBSR mindfulness meditációtanár és addiktológiai konzultáns vezeti.