AZ ÉRDEKLŐDÉS TUDOMÁNYA ÉS MŰVÉSZETE. Inquiry workshop

Mikor?
  • október 5–6., szombat-vasárnap
  • mindkét napon 10:00–17:30
Hol? 

Budapest (a helyszínt később pontosítjuk).

Tanár: Barta András

Kinek a jelentkezését várjuk?

Erre a workshopra olyan, képzésben lévő vagy már végzett mindfulness-tanárokat várunk (pl. MBSR, MBCT, MBCT-L, MSC, MBCL stb.), akiknek már van legalább minimális tanítási tapasztalatuk, tervezik, hogy a jövőben (is) tanítani fognak mindfulness-t, és úgy érzik, lenne még hová fejlődni a kérdezésben.  Olyan jelentkezőket várunk, akik bármiféle mindfulness-tanárképzésnek legalább az 1. szintjét (1. modulját) elvégezték.

Mi a kérdezés (inquiry)?

A kérdezés, érdeklődés – angolul: inquiry – a mindfulness-átadás talán legizgalmasabb, ám sok tanár számára egyben a legnehezebb része a tanításnak. A mindfulness-tanár legmélyebben talán akkor találkozik a kérdezés izgalmával és nehézségével, amikor egy-egy résztvevővel beszélget annak saját meditációs és életbeli tapasztalatairól. De ezt a megközelítést használjuk akkor is, amikor az óra témáját dolgozzuk fel, sőt tulajdonképpen maga a meditációvezetés is egy folyamatos érdeklődés: „Mit tapasztalsz? Hogyan állsz hozzá?”

A kérdezés dinamikus folyamat, hiszen fogalmunk sincs, mit mond szavakkal és testtel a résztvevő a következő pillanatban, mégis az a szándékunk, hogy arra tudatos válaszokat, de főleg tudatos kérdéseket adjunk. Épp e dinamizmus adja meg a kérdezés igazi erejét és időnkénti akadályát: spontán, előzetes tervek nélkül kapcsolódunk – és ilyenkor minden mindfulness-tanár a saját tudatának kivetüléseivel találja magát szembe.

A mindfulness-alapú kérdezésnek nagyon egyértelmű keretei vannak, és e keretek mind azt a célt szolgálják, hogy a gyakorló a saját erőforrásaira támaszkodva tudjon eljutni személyes vagy univerzális belátásokig. Ilyen szabály például, hogy ha lehet, nyitott kérdéseket teszünk fel; ahhoz kapcsolódunk, amit a résztvevő megoszt, és nem pedig feltételezésekre támaszkodunk; a megélt tapasztalathoz kapcsolódunk, nem pedig gondolati spekulációkhoz– és így tovább. „Nem a tanár, a konzultáns, a terapeuta, a tanító vagy a Buddha fogja megmondani, hogy mik az életed igazságai – te magad fogsz vagy nem fogsz minderre rájönni” – lényegében a tanár ezt üzeni a résztvevőknek a kérdezés ilyetén megközelítésével. Ez az „empowerment”: meghatalmazás, megerősítés, képessé tevés.

A kérdezést úgy is fel lehet fogni, mint egy szabályok szerint megtörténő, de mégis szabad táncot, amit a tanár és a tapasztalatot megosztó résztvevő táncol el. Az egyenrangú felek közül hol az egyik, hol a másik ajánl meg irányokat, hangsúlyokat, világít meg folyamatokat, és rendszeresen hívja a másikat, hogy csatlakozzon be ebbe vagy abba a táncformába. A tanár és a résztvevő egyaránt szabadon dönthet arról, hogy milyen táncmeghívást fogad el, és hogyan, milyen saját meghívásokkal viszi tovább a táncot. Némelyik tánc hosszan, akár 10-20 percig is zajlik, más táncok rövidek – de akár ugyanolyan tartalmasak.

A kurzus témái, aktivitásai

  • A kérdezés fő szándékai. Avagy: „hogyan vegyem észre a tapasztalatmegosztás lényeges pontjait?”
  • A kérdezés eszköztára, különös tekintettel a rogersi konzultáció/facilitáció hasznos elemeire (szünet, parafrázis, nyitott kérdés stb.)
  • A tanári létezés mód szándékos használata a kérdezés folyamatában
  • Rögzített kérdezési folyamatok elemzése
  • Közös szerepjáték
  • A kérdezés közvetlen gyakorlása – kicsoportos munkák
  • Közös meditációk

Ár

A kurzus díja magánszemélyeknek 52 000 Ft. Ha vállalkozói számlát igényelsz, akkor 69 000 Ft.

JELENTKEZÉS EZEN A LINKEN

 

Posted Under