Barta András

Egy keleti hagyomány szerint a tanuló választ tanárt – nem pedig fordítva. Manapság ez már ritkán van így – akár Európában, akár Ázsiában élünk, mikor gyerekkorunkban óvodába, iskolába küldenek minket, nem választhatunk. Felnőttként is gyakran korlátozottak a lehetőségeink – inkább csak az iskolák között válogathatunk, a személyek között kevésbé. A mindfulness-tanulás vagy az addiktológiai konzultáció ebben is különbözik az iskolák gyakorlatától. Úgyhogy most bemutatkozom, te pedig eldöntheted, hogy bizalmat szavazol-e nekem.

Barta András vagyok, mindfulness-tanár (MBSR, MBCT), mindfulness-szupervizor és tanárképző tréner, addiktológiai konzultáns. A Mindfulness Alapítvány kuratóriumának az elnöke, a Mindfulness Hálózat társalapítója, szervezője és egyik vezetője vagyok. 2016 óta tanítok mindfulness-t, ez a főállásom, és annak szentelem az életem, hogy másokkal is megismertessem a tudatos jelenlét mindent átható, mindent átalakító szemléletét és gyakorlatát

1973-ban születtem. A következő fontos fordulópontokoin vagyok túl:

 • 2000 – ELTE BTK, magyar nyelv és irodalom szakos előadó
 • 2016 – Mindful Academy Solterreno, akkreditált MBSR mindfulness meditációtanár
 • Action on Addiction – Bath-i Egyetem, Mindfulness-Based Relapse Prevention (‘Mindfulness-alapú visszaesés-megelőzés függők számára’) – facilitátorképzés
 • 2018 – Semmelweis Egyetem ETK, addiktológiai konzultáns
 • 2019 – Mindful Academy International, minősített MBSR mindfulness tanár (Qualified Teacher)
 • 2019 – Bangor Egyetem, Center for Mindfulness Research, mindfulness szupervizor
 • 2019 – Mindful Academy International, képesített MBSR mindfulness tanár (Certified Teacher)
 • 2019 – a Mindful Academy Internation társult képzőhelyévé válunk
 • 2020 – Dr. Nyitray Kornéliával közösen életre hívjuk a rendszeres mindfulness szakmai találkozókat, amelyekből idővel kialakult a mindfulness-tanárok új közössége, a Mindfulness Hálózat. Megvásároljuk a mindfulness.hu domaint.
 • 2020 – Bangor Egyetem, Center for Mindfulness Research–Mindfulness Network, MBCT Specialist (MBCT-tanár)
 • 2023 – Kabai József mindfulness-tanár felajánlásából létrejön a Mindfulness Alapítvány. József mellett dr. Hegedűs Ágnes lesz a kuratórium tagja, én pedig az elnöke
 • 2024 – MBCL-elvonulás Erik van den Brinkkel és Bridgette O’Neille-lel, Great Hucklow, Nagy-Britannia

2012 óta gyakorolok különféle meditációkat. Évek óta tapasztalom a tudatosság különféle technikáinak a jótéteményeit. Érzem, hogy a sok-sok nehézség ellenére pozitívan változik az életem. Több őszinteség, nyitottság, béke. De ettől még nem lettem guru, nem lettem a meditáció nagymestere – egyszerűen csak egy gyakorló vagyok: gyakorlom a meditációt, és gyakorlom az életet.

A meditációban talán azt találom a legjobbnak, hogy végtelen gazdagságot nyújt: újabb és újabb rétegek tárulnak fel előttem, s ki tudja, ennek a felfedező utazásnak hol a vége. Ezenkívül a meditáció mindig velem lehet, nem kellenek hozzá eszközök, nem kellenek hozzá körülmények – elég, ha tudatomnál vagyok.

A mindfulness tanítása vezetett el a függőségek tanulmányozásához. A tudatos jelenlét szempontjából ugyanis mind függők vagyunk: saját viselkedési rögzültségeink rabjai. Hirtelen harag, állandó lefagyás, internet, alkohol, szex, megállíthatatatlan agyalás, túlevés – mind rendelkezünk függőségekkel, amelyek szenvedést okoznak nekünk. Néha kis szenvedést, néha nagy szenvedést – de szenvedést. Ez a gondolat vezetett el ahhoz, hogy addikológiai konzultánssá váljak. Túlzás nélkül mondom, hogy mi, emberek egymás társai, sőt testvérei vagyunk a függőségektől való szenvedésben – a tágabban vett emberi társadalom pedig nagyon sokat tanulhat az alkoholisták vagy a drogfüggők önsegítő közösségeitől.

Eredetileg tanárként dolgoztam, miközben sokat foglalkoztam a nyelvvel és az irodalommal. A tanítás mellett prózát is írtam, majd az életemet egyre inkább a média és az azzal kapcsolatos műfajok kezdték meghatározni (pár további infó itt). Tévés műsorvezetéssel, forgatókönyvírással, reklámkészítéssel is foglalkozni kezdtem, és egy rövid időre szinte ismert ember voltam az országban. Dolgoztam tévécsatornáknak, reklámügynökségeknek, filmprodukcióknak, voltam szabadúszó is. Izgalmas, változatos, kreatív élet volt, utazásokkal, de gyakran túl sok munkával, rohanással és stresszel.

Aztán egy komoly betegség rádöbbentett, hogy lényegében kizárólag csak az emberi boldogság kérdése érdekel. Hogy hogyan lehetnénk boldogok – bármilyen körülmények között. Sőt: gyakran a körülmények ellenére, Ez vezetett a meditációkhoz és a mindfulness-hez is. Pár év gyakorlás után arra gondoltam: mi lenne, ha én is segítenék abban, hogy a szabadságnak, fejlődésnek és örömnek ez az útja másokhoz is eljusson? Hiszen ha van valami, amiben hiszek, akkor az a tudatos jelenlét gyakorlásának mindent felülmúló ereje.

Úgy döntöttem tehát, hogy meditációtanár leszek, vagyis  olyan szakember, aki alapvető, tudatos jelenléten alapuló technikákat tanít az embereknek, amelyekkel önmagukat fejleszthetik, erősíthetik, gyógyíthatják. Főként a Massachusets-i Egyetemen kifejlesztett Mindfulness-Based Stress Reduction (tudatosságalapú stresszcsökkentés) programok mellett köteleztem el magam, amelyeket vagy nyolchetes tanfolyami formában vagy öt-hat napos elvonulásokon tanítok meg. Több száz alkalommal adtam már át a 8 hetes tanfolyam anyagát csoportoknak és egyéneknek.

A tanfolyamok során alapvetően az ott tanult módszert használom, betartva a  BAMBA (British Association of Mindfulness-Based Approaches – Mindfulness-alapú Megközelítések Nagy-Britanniai Szervezete) nevű szervezet nemzetközi standardnak számító Good Practice Guidelines-át (A helyes gyakorlás útmutatóját). Ennek alapján rendszeres szupervízióban is részt veszek – pályafutásom végéig. Szupervizorom Alison Evans. Az útmutatónak megfelelően évente részt veszek egy vagy több csöndes elvonuláson, amelyek a legjobb alkalmai a meditációs gyakorlat elmélyítésének.

Eredetileg buddhista kontextusban tanultam meditálni, s ehhez a gyökeremhez is hű vagyok. Legfontosabb buddhista tanárom a tibeti Düpszeng Rinpocse. Számos tanítást és meghatalmazást kaptam tőle, egyben az általa indított Kagyü Yogi Academy programjában is részt veszek. Ennek keretében  a hagyományos 3 év 3 hónapos elvonulás anyagát sajátítjuk el.

Kívánom, hogy mindenki érezze meg ennek a szemléletnek és gyakorlatnak a mindent átható erejét.

Legyen több öröm az életben és kevesebb szenvedés!

Barta András