Addiktológiai konzultáció

Az addiktológiai konzultáció olyan embereknek szól, akik szeretnének a függőségükből felépülni, legyen az viselkedési vagy szerhasználati függőség (pl. társfüggőség, játékfüggőség, evészavar vagy alkohol-, gyógyszer-, egyéb drogfüggőség). A konzultáció egy támogató-segítő beszélgetéssorozat. Nemcsak magára a függőségre terjed ki, hanem a felépülni vágyó életének azokkal a területeivel is foglalkozik, amelyek az addikcióval (függőséggel) összefüggnek: munka, család, életstílus, stressz, barátok…

A konzultáns kíséri a függőt a felépülés során. Ötletekkel, a háttér megvilágításával, konkrét gyakorlati javaslatokkal járul hozzá a folyamathoz, de a leginkább abban segít, hogy lépésről lépésre egyre újabb célokat érhessen el a függő – a saját erejére támaszkodva. Az általam vezetett konzultációk annyiban különböznek a szokásos konzultációktól, hogy – igény esetén – felhasználom bennük a tudatos jelenlét (mindfulness) szemléletét és gyakorlatait. A mindfulness gyakorlása ugyanis sokat segíthet a függőségből való megszabadulás folyamatában.

Senki sem tudja más függőségét megjavítani, ahhoz mindenkinek saját erőfeszítést is tennie kell. És ez az erőfeszítés nem csak annyi, hogy végre leteszem a cigit vagy abbahagyom a kóros mértékű szerencsejátékot. Sokan képesek vagyunk rá, hogy erős akarattal egy időre megszabaduljunk a függő viselkedéstől, ám a puszta akaraterő ritkán elég. Szükségünk van arra is, hogy az egész életünk, életszemléletünk változzon egy kicsit – ebben segíthet a konzultáció. Fontos, hogy felkészüljünk a függőségbe való visszaesés veszélyével fenyegető helyzetekre is – ebben a mindfulness-gyakorlás is támogathat minket.

Jelentkezés addiktológiai konzultációra itt.

Ha bővebben is kíváncsi vagy a függőségek természetére, ebben az írásban részletesebb infót találsz.