Kitől tanulj mindfulness-t?

Mindfulness: az új aerobic?

Ahogyan egy jóbarátom – nem minden irónia nélkül – mondta egyszer: először volt az aerobic, aztán jött a jóga, most meg itt van a mindfulness. Habár nyilván lehetne vitatkozni ezzel a leegyszerűsítő megközelítéssel, bőven találunk benne igazságot is. Mindegyik megközelítésben közös az „öngyógyítás” célja; mindegyiket azért műveljük, hogy törődjünk önmagunkkal, foglalkozzunk önmagunkkal, fejlesszük önmagunkat – nyilván más-más szinteken.

Nyugat-Európában, Észak-Amerikában vagy épp Ausztráliában a mindfulness már tényleg olyan közszónak számít, mint az aerobic, kis túlzással még Zsuzsika néni – bocsánat: Susie néni -, a sarki közért kasszása is tudja, mi az. Ez a folyamat nálunk még csak most kezdődik, ami örvendetes trend. Másfelől azonban ez azt jelenti, hogy a jelenség vadhajtásai is most kezdenek mutatkozni.

Nem kell sokat keresgélni az interneten, ha mindfulness-t – magyarul: tudatos jelenlétet – akarunk tanulni. Sőt már az egészségügyben is javában folynak azok a kezdeményezések, amelyek keretében meditációt oktatnak a pácienseknek. Nagy öröm ez, ám mások visszajelzései, saját tapasztalataim alapján, sajnos, árnyoldalai is vannak ennek a jelenségnek.

Mivel Magyarországon eddig nem létezett olyan szakmai közösség, amely a mindfulness tanításához adott volna irányvonalakat, kis túlzással bárki mindfulness-tanárnak állhatott, és sokan álltak is. Talán maguk is elvégeztek már egy mindfulness-tanfolyamot, és úgy érezték, máris készen állnak arra, hogy másoknak is átadják ezt a módszert. Magam is részt vettem egy olyan kórházi csoporton, ahol az azt vezető pszichológus azt képzelte, képes meditációt tanítani, miközben a legelemibb szakmai iránymutatásokat is két lábbal taposta. Több ismerősöm számolt be hasonló esetekről.

Miért fontos a képzett mindfulness-tanár?

Habár én magam nem győzöm hangsúlyozni, hogy a tudatos jelenlétet oktató tanfolyamok nem terápiás vagy tanácsadó csoportok, ez nem jelenti azt, hogy ne járnának komoly önismereti munkával, belső átalakulással. Sőt. Sokszor jellemzem úgy a folyamatot, hogy itt „mélyen belenyúlunk a saját tudatunkba”.

A tanfolyamhoz tartozó személyes konzultációnak is többek között az a célja, hogy kiderítsük: ahhoz az állapothoz, amelyben a résztvevő éppen van, kell-e módosítanunk a gyakorlandó meditációkat? Esetleg bizonyos meditációkat ki kellene-e hagynunk, másokat pedig be kellene-e illesztenünk? Hogyan illeszkedhet és milyen súlypontokat kaphat a tananyag azokhoz a kihívásokhoz, amelyekkel a résztvevő épp szembesül?

Talán furcsán hangzik, de még egy pszichiáter vagy egy klinikai pszichológus sem képes rá, hogy mindfulness-tanári képzettség híján sikeresen meditációt tanítson. Ezt számos nemzetközi példa megmutatta már, és magam is tapasztaltam itt, Budapesten.

A legalapvetőbb probléma, amit egy inkompetens tanár okozhat, az, hogy elveszi a résztvevők kedvét a meditációtól. Például rosszul vezeti a gyakorlatokat, nem megfelelő feladatokat, házi feladatokat ad, a résztvevő nem érti, mit kell csinálni a meditációk során, kudarcot kudarcra halmoz, és végül azt mondja: „ez nem nekem való”, vagy pedig azt:  „ez mekkora hülyeség”.

A brit Guardian c. lap egyik, nagy visszhangot kiváltó, 2016-os cikke több olyan tanfolyami résztvevőt is megszólaltatott, akik mind a rosszul vezetett mindfulness-tanfolyamot okolták váratlanul kifejlődött mentális zavaraikért. Ezek a pszcihikai betegségek egyeseknél kifejezetten súlyosaknak bizonyultak…

Honnan tudom, hogy képzett mindfulness-tanárom van?

A mindfulness-tanár kifejezetten tanulta, hogy hogyan kell másoknak meditációt tanítani. Általában véve olyanoktól tanult, akik maguk is több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. A képzés minimum egy évig folyt. Ha megkérdezed a tanárodat, hogy hol és kik képezték ki mindfulness-tanárnak, akkor hamar kiderülhet, ha nincs ilyen képesítése.

A mindfulness-tanár egész pályafutása során szupervízióban van, vagyis rendszeresen kapcsolatot tart egy nála tapasztaltabb kollégájával, akivel megbeszéli a szakmai és egyéni problémáit. Igen, az egyénieket is, hiszen a tudatos jelenlét nem egy szakma vagy egy állás – hanem a létezés egy módja. A létezés tudománya vagy művészete. Akár rá is kérdezhetsz a tanárodnál, hogy ki a szupervizora.

A mindfulness-tanár maga is mindennap meditál, évek óta gyakorolja a tudatos jelenlét meditációit, és személyében is megtestesíti ezt a szemléletet. Ez nem azt jelenti, hogy egy tökéletes lény, de az elfogadás, a kedvesség, a nyitottság és a türelem minőségeit valahol érezned kell benne. Ezenkívül minden mindfulness-tanárnak évente legalább egy, csendes meditációs elvonuláson részt kell vennie.

Végül pedig annak a mindfulness-tanfolyamnak, amelyet a tanár tanít, rendelkeznie kell valamiféle tantervvel. Az nem mindfulness-tanfolyam, hogy leülünk, meditálunk, és teljesen szabadon beszélgetünk. A tanár saját készítésű munkafüzetet ad a tanfolyami résztvevőknek, valamint a vezetett meditációk hanganyagát is elküldi nekik – otthoni gyakorlásra.

Elárulja, hogy képzett mindfulness-tanárral van dolgod, ha van olyan – angol eredetű – elnevezése a tanfolyamnak, amelyet nemzetközileg is elismernek. Tudomásom szerint jelenleg Magyarországon kizárólag a következő tematikákat oktatják:

Szakmai egyesület

A nyugati országokban is úgy indult ez a mindfulness-történet, hogy fű, fa, virág úgy érezte, képes ezt a szemléletet átadni – előzetes képzettség nélkül is. Ezért sorra alakultak azok a szakmai szervezetek, amelyek a mindfulness-tanítás magas szakmai színvonalát akarják biztosítani. Sok országban ma már elég fölmenni ezeknek a szervezeteknek a honlapjára, s ott tájékozódhatunk arról, hogy az adott mindfulness-tanárt a szakmai szövetség akkreditálta-e.

Magyarországon a Mindfulness Szakmai Hálózatot és annak szakmai regiszterét tudom jó szívvel ajánlani, ha képzett, tapasztalt, a nemzetközi szakmai standardoknak is megfelelő tanárt keresel. A Hálózatnak én is tagja, ill. szervezője vagyok. A Hálózat változtatás nélkül átvette a nagy-britanniai mindfulness-hálózat által használt Gyakorlati útmutatókat, amelyek arról szólnak, ki lehet tanár, illetve tanárképző tréner (erről a „Honnan tudom, hogy képzett mindfulness-tanárom van?” részben olvashattál pár dolgot).