Mi az MBCT?

A mindfulness-alapú kognitív terápia (MBCT, Mindfulness-Based Cognitive Therapy) módszerét 3 nemzetközileg elismert egyetem professzora állította össze: Mark Williams, John D. Teasdale, Zindel Segal.

A program a buddhista hagyományban gyökerező mindfulness-meditációs gyakorlatokat ötvözi a modern, nyugati kognitív viselkedésterápiás szemlélettel.

Jon Kabat-Zinn modern értelmezése szerint a mindfulness az a figyelem, melyet szándékosan és minősítésektől mentesen a jelen pillanat tapasztalatainak szentelünk. Ez a folyamat egyrészt a figyelemszabályozáson (a figyelmet szándékosan a jelen pillanatra irányítjuk), másrészt az elfogadó, nyitott és kíváncsi hozzáállás kialakításán nyugszik.

Mire jó az MBCT?

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy az MBCT képes a felére csökkenteni a krónikus depresszió visszatérésének kockázatát (ez a hatékonyság a legalább 3 epizódon átesett, visszatérő depresszióban szenvedő betegek esetében az antidepresszáns gyógyszerekével vetekszik). Emellett ez a megközelítés más érzelmi-lelki problémák (például a stressz vagy a szorongásos zavarok, függőségek, étkezési zavarok, alvászavarok, személyiségzavarok)  kezelésében és a testi fájdalmak elviselésében is segíthet.

Mi történik az összejöveteleken?

A tanfolyam általában 8 hetes, foglalkozásai pedig kétórásak. A program vége felé egy hétvégi, 4–8 órás gyakorlást is tartalmaz.

A tanfolyam foglalkozásain mindfulness-gyakorlatokat végzünk, s aztán párban, kis csoportban, közösen megbeszéljük a gyakorlás tapasztalatait. Az egyes foglalkozások tananyaga egymásra épül, s fokozatosan vezeti be a résztvevőket a mindfulness és a kognitív viselkedésterápia világába. A gyakorlás során kiemelt fontosságú a gondolatainkkal – különösen a nehéz, negatív – való új viszony kialakítása. A foglalkozások lehetőséget adnak arra is, hogy a gyakorlás esetleges nehézségeiben kölcsönösen segítsünk egymásnak.

A program hatásosságának kulcsa a csoportos találkozások közötti időben napi rendszerességgel végzett otthoni gyakorlás. Az is a szándékunk, hogy  a meditációkban megtapasztalt éber jelenlétet beépítsük a mindennapjainkba, a gyakori tevékenységeinkbe is.

Kinek ajánlott, kinek nem?

Az MBCT-programot eredendően a depresszió kiújulásának megelőzésére fejlesztették ki. A tanfolyamon tanultak azonban mindenki számára segítséget nyújthatnak a testi-lelki fájdalmak, bántó gondolatok kezelésében, a nehéz, stresszel terhelt időszakok könnyebb elviselésében, és a figyelemösszpontosítás javulásával a munka, feladatok ellátásában, a tanulásban.

Hogy a tanfolyam való-e neked személyesen, arról alapvetően a tanfolyamvezető tanárral közösen döntötök. Az írásos jelentkezésed földolgozása után a tanár telefonon vagy az interneten kettesben is beszélget veled, hogy fölmérje, mennyire állsz készen erre a tanfolyamra.

Az MBCT-tanfolyam csak akkor minősül pszichoterápiának, ha olyan MBCT-tanár tartja, aki egyben pszichoterapeuta is. Ha olyan mentális problémád van, amely pszichoterápiás vagy szakorvosi kezelést igényel, konzultálj a pszichoterapeutáddal, és csak az ő javaslatára kezdd el a tanfolyamot.