Mi az MBRP?

Mindfulness-Based Relapse Prevention for Addictive Behaviours, vagyis mindfulness-alapú visszaesés-megelőzés függők számára. A programot Sarah Bowen és munkatársai dolgozták ki a Wasingtoni Egyetemen 2010-ben részben az MBSR, az MBCT és a kognitív viselkedésterápia elemeit használva, részben pedig saját kutatási eredményeikre alapozva.

Hasonlóan más mindfulness-tanfolyamokhoz a program általában 8 x 2,5 órás foglalkozásokból, valamint egy hat-nyolcórás gyakorlónapból áll. A résztvevők általában felépülő függők. A tanfolyam egy tapasztalati utazás a függőségek birodalmában. Együtt fedezzük fel, milyen automatikus programok dolgoznak bennünk, amelyek aztán a függő viselkedéshez vezetnek minket. Azt is felderítjük, melyek azok a helyzetek, amelyek kockázatosak a függőségbe való visszaesés szempontjából. Emellett gyakoroljuk a tudatos jelenlét szemléletét: sem nem elnyomni a késztetést, sem nem engedelmeskedni neki – csak figyelni, tapasztalni.

Kiknek ajánlom az MBRP-t?

  • Olyan szerhasználatból (pl. alkohol, gyógyszer, drog) felépülő függőknek, akik legalább 1–2 hónapja képesek az idő nagy részében józan életet élni. Az „idő nagy részében” itt azt jelenti, hogy a résztvevő talán pár visszacsúszás megélt az elmúlt időszakban. A tanfolyami részvétel szempontjából mindegy, hogy a résztvevő kap-e mástól is segítséget a felépülésben, ha azonban terápiában vagy konzultációban vesz részt, az azt vezető szakemberrel is egyeztetnie kell az MBRP-tanfolyamról.
  • Viselkedési függőségekkel (pl. túlevés/evészavar, társfüggés, alvászavar, internet- vagy játékfüggés, uralhatatlan agyalás, kényszeres viselkedés) élőknek még akkor is, ha saját akaratukból nem tudtak leállni a függő viselkedésükkel.

Az MBRP nem terápia, nem konzultáció vagy tanácsadás, nem önsegítő csoport. Itt együtt tanulunk, tapasztalunk.Főként a testi érzetek tudatosítása az, ami igazán egyedülállóvá teszi ezt a programot a függőségekből való kilábalást segítő folyamatok között. Megtanuljuk és megérezzük, hogyan hatnak egymásra a gondolatok, érzelmek, és testi érzetek, s így lehetőségünk nyílik kilépni az automatikus programok világából.

A résztvevők elkötelezik magukat, hogy a tanfolyam ideje alatt legalább napi 20–25 percet gyakorlással töltenek – a hét legalább hat napján. Eközben tapasztalati szinten válik tudatossá, hogy nincs az a sóvárgás, stresszreakció, belső késztetettség, kényszer, amely ne tartozna a múlandó jelenségek közé. Nekünk csak az a dolgunk, hogy szemléljük ezeket a kényszerítő erőket, anélkül, hogy ellenállnánk nekik, és anélkül, hogy engedelmeskednénk nekik. Ezek a belső kényszerek pedig, akár az óceán hullámai, néha felerősödnek, néha elcsendesednek – mi pedig itt vagyunk, és egyszerűen megfigyeljük őket.

Egyelőre kevés kutatási eredmény áll a rendelkezésünkre az MBRP-vel kapcsolatban, ám ezek igen ígéretesek. Úgy tűnik, hogy az MBRP hosszú távon eredményesebb a 12 lépéses programoknál (AA, NA stb.), illetve a kognitív viselkedésterápiánál egyaránt.