Mellár Mezei Anita

Benned égnie kell annak, amit lángra akarsz lobbantani másokban.

Ez a Szent Ágoston-idézet sokáig volt az álomtáblám (vision board) közepén. Kiválóan jellemzi azt a törekvésemet, ami tanári munkám MIÉRTje: támogató, motiváló tanulási környezetet kialakítani. Több mint 10 éve vagyok ízig-vérig tanár. Végzettségemet tekintve némettanár, és ebben a minőségben tanítottam nemzetközi iskolákban,  Budapesten, Bécsben és Bisceglieben. Jelenleg is egy amerikai iskolában (QSI Bratislava) dolgozom némettanárként, ahol mindfulness-foglalkozásokat is tartok gyerekeknek, ill. kollégáimnak.

2017-ban találkoztam először a mindfulness-szel egy budapesti jógastúdió könyvkínálatán keresztül. Akkor azt gondoltam, hogy ha majd több időm lesz, megismerkedem ezzel az irányzattal is. 🙂 Jó pár eltelt ezután, de már 2020-ban, az első 8-alkalmas MBSR-tanfolyam végén megjelent bennem a vágy, hogy a gyerekeknek a kiváló német nyelvtudás mellett valami olyat is átadjak, ami az egész életükre pozitív hatással lehet. Ez a motiváció, ill. a személyes elköteleződés az önismeret útján vezetett oda, hogy olyan egyszerű gyakorlatokat építsek be a tanítási óráimba, amelyek erősítették a figyelem képességét, és oldották a feszültséget a gyerekeknél (és persze nálam is). Ezek a gyakorlatmorzsák a tanítási órák rituáléjává váltak, és mindannyiunk jól-létét szolgálták, szolgálják a mai napig.

2020-ban kezdtem el a Mindful Academy International tanárképzési folyamatát, addigra ugyanis a halogatásból elköteleződés és elhivatottság lett. Mivel a mindfulness a formális gyakorlatokon túl a mindennapok egyszerű cselekvéseit is átszövi, így fonódik össze az bennem és általam az iskolai környezettel, gyerekekkel és kollégákkal.

2020-ban egy németországi nemzetközi program mindfulness-tanárképzésén is részt vettem, amely a 4-10 éves korosztályt szólítja meg: Happy Panda – Achtsamkeitstraining für Kinder. Ez az alapja a Pandasztikus kalandok c. programnak, amelynek átadását délutáni foglalkozásként végzem iskolákban, ovikban az 5-7 éves korosztály számára. Ez a munka inspirálta a 8-10 évesek számára kitalált programot is, ami a Hüli, az agymenő címet kapta.

Jelenleg egy saját könyvön dolgozom, ami pedagógusok és családok számára nyújt ötleteket arra, hogyan lehet gyerekekkel a mindfulness egyes elemeit beépíteni a mindennapi életünkbe. Meggyőződésem, hogy a tudatos jelenlét értékei belenevelhetőek a következő generációkba, avagy ahogy a mandinka közmondás mondja:

Sok kis ember sok kis helyen, miközben sok kis dolgot megtesz, megváltoztathatja a világ arcát.