Tanárképzési útvonal

A Mindful Academy International MBSR- és MBA-tanárképzési útvonala

1. Saját élmény

Legalább egy 8 hetes (alkalmas) MBSR- vagy MBCT-tanfolyam résztvevőként való elvégzése (saját élmény). Csak olyan tanfolyamok elvégzését fogadjuk el, amelyeket képzett, a helyes gyakorlás útmutatójának megfelelő tanárok vezetnek.

2. Rendszeres és folyamatos gyakorlás

A gyakorlás napi szintű fenntartása, legalább napi 45 perc gyakorlás, amelyből legalább 30 perc formális gyakorlás – a hét legalább hat napján.

3. 1. szintű MBSR- és MBA-tanár (Level 1 Teacher)

Az 1. modulos (1. szintű) MBSR- és MBA-tanárképzés elvégzésével képessé válsz az MBSR-tanfolyam törzsmeditációinak a vezetésére, a hozzájuk kapcsolódó kérdezési folyamat alapszintű facilitálására. Szupervízió mellett mindfulness-bemutatókat, workshopokat, rövid kurzusokat taníthatsz, esetleg szoros támogatás mellett belevághatsz a 8 hetes tanfolyam tanításába is. Az 1. és a 2. szint között kifejezetten javasolt a rendszeres szupervízió.

4. Csöndes elvonulás

Egy legalább ötnapos, csöndes, tanár vezette, mindfulness-típusú elvonuláson való személyes részvétel a két modul (szint) között. Elfogadjuk a vipasszana-, szatipatthána-, zen-típusú elvonulásokat is. Jellemzően nem fogadjuk el a jóga- és más mozgásos elvonulásokat. Kétség esetén érdeklődj. Mindfulness-tanárként évente kell részt venned ilyen elvonuláson.

5. 2. szintű MBSR- és MBA-tanár (Level 2 Teacher)

A 2. modulos (2. szintű) képzés elvégzése után – szupervízió mellett – taníthatod a 8 hetes MBSR-tanfolyam anyagát, ill. más, mindfulness-alapú megközelítéseket (pl. munkahelyi programok, specifikus beavatkozások). Az első 8 hetes tanfolyamod ideje alatt minimum 3 óra szupervízióban kell részt venned, utána is javasolt a minimum havi-kéthavi rendszeresség.

6. Minősített MBSR- és MBA-tanár (Qualified Teacher)

Erre a minősítésre akkor tarthatsz igényt, ha két egymást követő 8 hetes MBSR-tanfolyam tanítása mellett legalább 8 óra szupervízióban részesülsz, és a tanítási tapasztalatokról benyújtott reflektív naplódat (esszédet) befogadjuk. Emellett részt kell venned egy  legalább 5–7 napos, csöndes mindfulness-elvonuláson is, amelyet a Mindful Academy Int. képzési hálózatához tartozó tanár vezet. Alternatívaként más mindfulness-elvonulást is elfogadhatunk, ám ezt előzetesen egyeztetned kell velünk. Csak  kifejezetten mindfulness-elvonulást fogadunk el.

7. Képesített MBSR- és MBA-tanár (Certified Teacher)

Legalább 3, szupervízió mellett tanított MBSR-tanfolyam után folytathatod tovább a képzési utat. Ekkor egy újabb nyolchetes, szupervízió mellett tanított MBSR-tanfolyam egészéről (minden egyes foglalkozásáról) videó- és audiófelvételt nyújtasz be nekünk, kiegészítve azt egy reflektív naplóval (esszével). Ehhez a képesítéshez egy újabb, legalább 5–7 napos, csöndes, mindfulness-elvonuláson is részt kell venned, amelyet a Mindful Academy Int. egyik felhatalmazott tanára vezet. Alternatívaként más mindfulness-elvonulást is elfogadhatunk, ám ezt előzetesen egyeztetned kell velünk. Csak  kifejezetten mindfulness-elvonulást fogadunk el.