Tanárképzési útvonal

A Mindful Academy International MBSR- és MBA-tanárképzési útvonala

Egy kis kedves figyelmeztetés: Mindfulness-tanárnak lenni nem egyszerűen hivatás, hanem életforma. Azt jelenti, hogy amíg tanítasz vagy tanítani kívánsz, elkötelezed magad a tudatos jelenlét gyakorlása. Gyakorlást jelentenek a formális meditációk, a tanítás, a tanításra való felkészülés, az emberekkel való beszélgetés, a baráti és családi élet, az evés és az ivás… – minden gyakorlássá válhat és válik. Jelenleg az első két modul elvégzése nagyságrendileg 900 000 Ft-ba kerül vagy még többe. Az 1. modul jóval olcsóbb, mint a 2., mivel azt online tartjuk, a 2. modult pedig tábori formában. Vagyis kezdetben jóval többet fogsz befektetni, mint amennyit ki tudsz venni belőle. Akkor érdemes tehát mindebbe belevágni, ha legalább annyira magadért csinálod, mint másokért.  A tanári útmutatónak megfelelően az alapképzés (lásd lent, az 1.-től az 5. pontig) minimum 12 hónapig tart. Ezt a jelentkezésed pillanatától számítjuk, mivel ekkor kezdődik a tényleges felkészülésed: könyvek és a felkészítő anyagok olvasása, havi csoportos szupervízió, a törzsanyagot jelentő meditációk gyakorlása stb.

1. Saját élmény

Legalább egy 8 hetes (alkalmas) MBSR- vagy MBCT-tanfolyam résztvevőként való elvégzése (saját élmény). Csak olyan tanfolyamok elvégzését fogadjuk el, amelyeket képzett, a helyes gyakorlás útmutatójának megfelelő tanárok vezetnek.

2. Rendszeres és folyamatos gyakorlás

A gyakorlás napi szintű fenntartása, legalább napi 45 perc mindfulness-gyakorlás, amelyből legalább 30 perc a formális gyakorlás – a hét legalább hat napján.

3. 1. szintű MBSR- és MBA-tanár (Level 1 Teacher)

Az 1. modulos (1. szintű) MBSR- és MBA-tanárképzés elvégzésével képessé válsz az MBSR-tanfolyam törzsmeditációinak az átadására, a hozzájuk kapcsolódó kérdezési folyamat alapszintű facilitálására – de ez utóbbi kompetenciát (a kérdezést) csak a 2. szintű képzésen mélyítjük el. A meditációkat és a kérdezést beépítheted az általad vezetett tanácsadó/konzultációs, coaching-, ill. terápiás folyamatokba, legyenek azok egyéniek vagy csoportosak. Szupervízió mellett mindfulness-bemutatókat, workshopokat, rövid kurzusokat is tarthatsz. Esetleg szoros támogatás mellett belevághatsz a 8 hetes tanfolyam tanításába is – ám ezt csak azoknak javasoljuk, akik már több, saját élményt jelentő mindfulness-tanfolyamon részt vettek, és demonstrálják az ezzel kapcsolatos tárgyi és készségtudásokat, például jól ismerik a tananyagot, látjűk az összefüggéseket, és otthon vannak a kérdezésalapú vezetésben.

Az 1. és a 2. szint között kifejezetten javasolt a rendszeres szupervízió. Jelenleg az 1. modulos képzést általában online tartjuk. A képzés 4 x 2 napos blokkokban zajlik, az egyes  képzési napok 8:30-tól kb. 18:00-ig tartanak. Két képzési blokk között 2–4 hét telik el, amikor lehetőséged van az eddigi tananyagot elmélyíteni magadban, illetve készülni a következő blokkra. Az 1. modul teljes ára 925, kedvezményes ára 800 euró körül alakul – ám ezeket forintban kell megfizetned.  Számos nyomtatott tananyag, 2 óra előzetes szupervízió, illetve 1 óra személyes szupervízió is része a képzésnek. Az 1. szintű képzés kötelező olvasmányai (ideális esetben a képzés kezdete előtt elolvasandóak):

 • Jon Kabat-Zinn, Az éber figyelemről – örök kezdőknek, 2016
 • Rick Hanson, Richard Mendius, Buddha-agy, 2012
 • Judson Brewer, A szorongás feloldása, 2021

Ajánlott olvasmányok az 1. modulhoz:

 • Susan Gills Chapman, The 5 Keys to Mindful Communication
 • Jon Kabat-Zinn, Full Catastrophe Living, Revised and Updated Edition, 2013
 • Jon Kabat-Zinn, Ahová mész, ott vagy, 2012

4. Csöndes elvonulás

Egy legalább ötnapos, csöndes, tanár vezette, mindfulness-típusú elvonuláson való személyes részvétel a két modul (szint) között. Elfogadjuk a vipasszana-, szatipatthána-, zen-típusú elvonulásokat is. Jellemzően nem fogadjuk el a jóga- és más mozgásos elvonulásokat. Kétség esetén érdeklődj. Mindfulness-tanárként évente kell részt venned ilyen elvonuláson.

5. 2. szintű MBSR- és MBA-tanár (Level 2 Teacher)

A 2. modulos (2. szintű) képzés elvégzése után – szupervízió mellett – taníthatod a 8 hetes MBSR-tanfolyam anyagát, ill. más, mindfulness-alapú megközelítéseket (pl. munkahelyi programok, specifikus beavatkozások). A 2. modul elvégzése után sokkal több kompetenciát és önbizalmat szerzel a mindfulness-átadás lényegét jelentő kérdezési folyamat facilitálásában is. Az első 8 hetes tanfolyamod ideje alatt minimum 3 óra szupervízióban kell részt venned, utána is javasolt a minimum havi-kéthavi rendszeresség. Ezzel az alapképzés lezárul – ez az a pont, amelytől kezdve kifejezetten javasoljuk, hogy rendszeresen vezess – szupervízió mellett – 8 hetes mindfulness-tanfolyamokat. A 2. modulos képzést általában személyesen, elvonulásos (tábori) formában tartjuk, általában 7 és fél, egymást követő, intenzív napon. Az egyes képzési napok 7:15-kor kezdődnek, és 19:30 körül érnek véget. Magának a képzésnek a díja általában 1000 euró körül alakul, a kedvezményes díj pedig 850 euró körül van. Ám ehhez hozzájön a szállás és a teljes ellátás díja is, ami legalább 100 000–140 000 Ft között alakul. A képzésnek része még egy 8 részes, a felkészülést segítő videósorozat, plusz két óra személyes szupervízió is. A 2. szintű képzés kötelező olvasmányai – a képzés kezdete előtt elolvasandóak:

 • Donald McCrown, Diane Reibel, Marc S. Micozzi, Teaching Mindfulness
 • Paul Gilbert, Mindful Compassion
 • Rebecca S. Crane, Karunavira, Gemma M. Griffith (ed.), Essential Resources for Mindfulness Teachers

Ajánlott olvasmányok:

 • J. Mark, G. Williams, Z. Segal, Mindfulness‑Based Cognitive Therapy for Depression, Second Edition, 2012 (l. különösen az inquiryről szóló részeket)
 • Christiane Wolf, J. Greg Serpa, A Clinician’s Guide to Teaching Mindfulness : The Comprehensive Session-by-Session Program for Mental Health Professionals and Health Care Providers, 2015

A további szintekhez tanítási tapasztalatra, rendszeres szupervízióra, személyes gyakorlásra, elvonulási tapasztalatokra lesz szükséged:

6. Minősített MBSR- és MBA-tanár (Qualified Teacher)

Erre a minősítésre akkor tarthatsz igényt, ha két egymást követő 8 hetes MBSR-tanfolyam tanítása mellett legalább 8 óra szupervízióban részesülsz, és a tanítási tapasztalatokról benyújtott reflektív naplódat (esszédet) befogadjuk. A szupervíziót a Mindful Academy International (MAI) valamelyik képző tanárától kell kérned, ill. neki kell benyújtanod a reflektív esszét is – az elérhető képzőket ezen a linken találod. Emellett részt kell venned egy  legalább 5–7 napos, csöndes mindfulness-elvonuláson is, amelyet a MAI képzési hálózatához tartozó tanár vezet. Alternatívaként elképzelhető, hogy más mindfulness-elvonulást is elfogadunk, ám ezt előzetesen egyeztetned kell velünk. Csak  kifejezetten mindfulness-elvonulást fogadunk el.

7. Képesített MBSR- és MBA-tanár (Certified Teacher)

Legalább 3, szupervízió mellett tanított MBSR-tanfolyam után folytathatod tovább a képzési utat. Ekkor egy újabb nyolchetes, szupervízió mellett tanított MBSR-tanfolyam egészéről (minden egyes foglalkozásáról) videó- és audiófelvételt nyújtasz be nekünk, kiegészítve azt egy reflektív naplóval (esszével). Akárcsak a fenti esetben, mind a szupervíziót, mind az esszé értékelését a MAI egyik képző tanárától kérheted – lásd a linket. Ehhez a képesítéshez egy újabb, legalább 5–7 napos, csöndes, mindfulness-elvonuláson is részt kell venned, amelyet a Mindful Academy Int. egyik felhatalmazott tanára vezet. Alternatívaként elképzelhető, hogy más mindfulness-elvonulást is elfogadunk, ám ezt előzetesen egyeztetned kell velünk. Csak  kifejezetten mindfulness-elvonulást fogadunk el.