Tanárképzési útvonal

A Mindful Academy International MBSR- és MBP-tanárképzési útvonala

MBSR: Mindfulness-Based Stress Reduction / Mindfulness-alapú stresszcsökkentés
MBP: Mindfulness-Based Program / Mindfulness-alapú program

Egy kis kedves figyelmeztetés

Mindfulness-tanárnak lenni nem egyszerűen munka vagy hivatás, hanem életforma. Azt jelenti, hogy amíg bármilyen formában át kívánod adni másoknak a tudatos jelenlét szemléletét és gyakorlatait, elkötelezed magad a tudatos jelenlét napi szintű gyakorlása mellett. Gyakorlást jelentenek a formális meditációk, a tanítás, a tanításra való felkészülés, az emberekkel való beszélgetés, a baráti és családi élet, az evés és az ivás… – minden gyakorlássá válhat és válik. Ezek mellett alapvetően az a meghívás, hogy minden mindfulness-tanár minimum napi 30–45 percet tölt formális gyakorlással a hét legalább hat napján-

Jelenleg az első két modul elvégzése nagyságrendileg 1 millió forintba kerül vagy még többe – persze, ezt nem egyszerre kell kifizetned, hanem 1-2 év alatt. Az 1. modul jóval olcsóbb, mint a 2., mivel azt online tartjuk, a 2. modult pedig tábori formában, ahol fizetned kell a szállásért és a teljes ellátásért is. A képzés a Mindful Academy Int. (MAI) licensze alapján valósul meg, vagyis fizetünk a licenszért, ami euróba kerül – ez is növelheti az árat a jövőben. Vagyis kezdetben jóval többet fogsz befektetni a mindfulness-átadásba, mint amennyit ki tudsz venni belőle. Akkor érdemes tehát mindebbe belevágni, ha legalább annyira magadért csinálod, mint másokért.

A tanári útmutatónak megfelelően az alapképzés (lásd lent, az 1.-től az 5. pontig) minimum 12 hónapig tart. Ezt a jelentkezésed pillanatától számítjuk, mivel ekkor kezdődik a tényleges felkészülésed: könyvek és a felkészítő anyagok olvasása, emailes/telefonos támogatás, a törzsanyagot jelentő meditációk gyakorlása stb.

1. Saját élmény

Legalább egy 8 hetes (alkalmas) MBSR- vagy MBCT-tanfolyam résztvevőként való elvégzése (saját élmény). Csak olyan tanfolyamok elvégzését fogadjuk el, amelyeket képzett, a helyes gyakorlás útmutatójának megfelelő tanárok vezetnek. A 8 hetes MBSR- vagy MBCT-tanfolyam elvégzése a tanárképzési jelentkezés előfeltétele.

Ha a jelentkezésed pillanatában már hosszabb ideje (legalább egy éve) rendszeresen, napi szinten gyakorolsz mindfulness-t, zent, vipasszanát vagy hasonlót, akkor lehetőséged kaphatsz rá, hogy a tanárképzés 1. moduljával párhuzamosan végezd el a 8 hetes tanfolyamot, ez azonban extra megterhelést jelenthet.

2. Rendszeres és folyamatos gyakorlás

A gyakorlás napi szintű fenntartása, legalább napi 45 perc mindfulness-gyakorlás, amelyből legalább 30 perc a formális gyakorlás – a hét legalább hat napján.

3. 1. szintű MBSR- és MBP-tanár (Level 1 Teacher)

Az 1. modulos (1. szintű) MBSR- és MBP-tanárképzés elvégzésével képessé válsz az MBSR-tanfolyam törzsmeditációinak az átadására, a hozzájuk kapcsolódó kérdezési folyamat alapszintű facilitálására – de ez utóbbi kompetenciát (a kérdezést) csak a 2. szintű képzésen mélyítjük el. A meditációkat és a kérdezést beépítheted az általad vezetett tanácsadó/konzultációs, coaching-, ill. terápiás folyamatokba, legyenek azok egyéniek vagy csoportosak. Szupervízió mellett mindfulness-bemutatókat, workshopokat, rövid kurzusokat is tarthatsz. Esetleg szoros támogatás mellett belevághatsz a 8 hetes tanfolyam tanításába is – ám ezt csak azoknak javasoljuk, akik már több, saját élményt jelentő mindfulness-tanfolyamon részt vettek, és demonstrálják az ezzel kapcsolatos tárgyi és készségtudásokat, például jól ismerik a tananyagot, látják az összefüggéseket, és otthon vannak a kérdezésalapú vezetésben.

Az 1. és a 2. szint között kifejezetten javasolt a rendszeres szupervízió. Jelenleg az 1. modulos képzést általában online tartjuk. A képzés 4 x 2 napos blokkokban zajlik, az egyes  képzési napok 8:30-tól kb. 18:00-ig tartanak. Két képzési blokk között 2–4 hét telik el, amikor lehetőséged van az eddigi tananyagot elmélyíteni magadban, illetve készülni a következő blokkra. Az 1. modul teljes ára 925, kedvezményes ára 800 euró körül alakul – ám ezeket forintban kell megfizetned.  Számos nyomtatott tananyag, 2 óra előzetes szupervízió, illetve 1 óra személyes szupervízió is része a képzésnek. Az 1. szintű képzés kötelező olvasmányai (ideális esetben a képzés kezdete előtt elolvasandóak):

 • Jon Kabat-Zinn, Az éber figyelemről – örök kezdőknek, 2016
 • Rick Hanson, Richard Mendius, Buddha-agy, 2012

Ajánlott olvasmányok az 1. modulhoz:

 • Susan Gills Chapman, The 5 Keys to Mindful Communication
 • Jon Kabat-Zinn, Full Catastrophe Living, Revised and Updated Edition, 2013
 • Jon Kabat-Zinn, Ahová mész, ott vagy, 2012

4. Csöndes elvonulás

Egy legalább 5 napos, csöndes, tanár vezette, mindfulness-típusú elvonuláson való személyes részvétel a két modul (szint) között. Elfogadjuk a vipasszana-, szatipatthána-, zen-típusú elvonulásokat is. Jellemzően nem fogadjuk el a jóga- és más mozgásos elvonulásokat. Kétség esetén érdeklődj. Mindfulness-tanárként évente kell részt venned ilyen elvonuláson.

Elképzelhető, hogy az elvonuláson nem az 1. és a 2. modul között veszel részt, hanem még az 1. modul előtt. Az ilyen elvonulást akkor fogadjuk el, ha az elvonulás a 2. modul között maximum egy év telik el.

Amennyiben az 1. és a 2. szint között nem teljesíted ezt az elvonulást, akkor is részt vehetsz a 2. szintű képzésen, de a záró bizonyítványodat csak akkor kaphatod meg, ha teljesíted ezt az elvonulást. Ha a körülményeid, állapotaid akadályoznak az elvonuláson való részvételben, akkor ehhez megengedően állunk, és időlegesen vagy teljesen elengedhetjük ezt a kritériumot. Ilyen ok lehet, ha olyan embert gondozol (pl. kisbabát, kisgyermeket, beteg vagy idős személyt) gondozol, akit ennyi időre nem tudsz magára hagyni (de talán rövidebb elvonulásokon részt tudsz venni), vagy ha olyan betegségben szenvedsz, amely folyamatos orvosi felügyelethez köt.

Azért is fontos az elvonulás, mert a tapasztalatai megtámogatnak, hogy igazán hitelesen tudd megtestesíteni a mindfulness-t. Egy öt- vagy többnapos elvonulás a gyakorlás mélyebb szintjét jelenti, és erre az alapra mindfulness-tanárként kifejezetten szükséged lesz. Ideális esetben a mindfulness-tanárnak több és mélyebb gyakorlási tapasztalata van, mint a tanfolyama, csoportja résztvevőinek. Az elvonulások tapasztalatai nemcsak tapasztalati tudást, hanem önbizalmat is hoznak a számodra.

5. 2. szintű MBSR- és MBP-tanár (Level 2 Teacher)

A 2. modulos (2. szintű) képzés elvégzése után – rendszeres szupervízió mellett – taníthatod a 8 hetes MBSR-tanfolyam anyagát, ill. más, mindfulness-alapú megközelítéseket (pl. munkahelyi programok, specifikus beavatkozások). A 2. modul elvégzése után sokkal több kompetenciát és önbizalmat szerzel a mindfulness-átadás lényegét jelentő kérdezési folyamat facilitálásában is. Az első 8 hetes tanfolyamod ideje alatt minimum 3 óra szupervízióban kell részt venned, utána is javasolt a minimum havi-kéthavi rendszeresség. Ezzel az alapképzés lezárul – ez az a pont, amelytől kezdve kifejezetten javasoljuk, hogy rendszeresen vezess – szupervízió mellett – 8 hetes mindfulness-tanfolyamokat. A 2. modulos képzést általában személyesen, elvonulásos (tábori) formában tartjuk, általában 7 és fél, egymást követő, intenzív napon. Az egyes képzési napok 7:15-kor kezdődnek, és 19:30 körül érnek véget. Magának a képzésnek a díja általában 1000 euró körül alakul, a kedvezményes díj pedig 850 euró körül van. Ám ehhez hozzájön a szállás és a teljes ellátás díja is, ami legalább 100 000–140 000 Ft között alakul. A képzésnek része még egy 8 részes, a felkészülést segítő videósorozat, plusz két óra személyes szupervízió is. A 2. szintű képzés kötelező olvasmányai – a képzés kezdete előtt elolvasandóak:

 • Kristin Neff, Együttérzés önmagunkkal
 • Judson Brewer, A szorongás feloldása
 • David Treleaven, Trauma és mindfulness

Ajánlott olvasmányok:

 • Rebecca S. Crane, Karunavira, Gemma M. Griffith (ed.), Essential Resources for Mindfulness Teachers
 • Donald McCrown, Diane Reibel, Marc S. Micozzi, Teaching Mindfulness
 • J. Mark, G. Williams, Z. Segal, Mindfulness‑Based Cognitive Therapy for Depression, Second Edition, 2012 (l. különösen az inquiryről szóló részeket)
 • Christiane Wolf, J. Greg Serpa, A Clinician’s Guide to Teaching Mindfulness : The Comprehensive Session-by-Session Program for Mental Health Professionals and Health Care Providers, 2015

A további szintekhez tanítási tapasztalatra, rendszeres szupervízióra, személyes gyakorlásra, elvonulási tapasztalatokra lesz szükséged:

6. Kvalifikált MBSR- és MBP-tanár (Qualified Teacher)

Erre a minősítésre akkor tarthatsz igényt, ha két egymást követő 8 hetes MBSR-tanfolyam tanítása mellett legalább 8 óra szupervízióban részesülsz, és a tanítási tapasztalatokról benyújtott reflektív naplódat (esszédet) befogadjuk. A szupervíziót a Mindful Academy International (MAI) valamelyik képző tanárától kell kérned, ill. neki kell benyújtanod a reflektív esszét is – az elérhető képzőket ezen a linken találod. Emellett legalább három foglalkozásodat az MBI:TAC alapján felmérjük (a felmérő vagy személyesen vesz részt a foglalkozásokon, vagy videófelvétel alapján elemzi), és ezen megfelelő minősítést kell elérned. Részt kell venned egy  legalább 5–7 napos, csöndes mindfulness-elvonuláson is, amelyet a MAI képzési hálózatához tartozó tanár vezet. Alternatívaként elképzelhető, hogy más mindfulness-elvonulást is elfogadunk, ám ezt előzetesen egyeztetned kell velünk. Csak  kifejezetten mindfulness-elvonulást fogadunk el.

7. Minősített MBSR- és MBP-tanár (Certified Teacher)

Legalább 3, szupervízió mellett tanított MBSR-tanfolyam után folytathatod tovább a képzési utat. Ekkor egy újabb nyolchetes, szupervízió mellett tanított MBSR-tanfolyam legalább három foglalkozását (személyesen vagy videófelvételről) az MBI:TAC alapján fölmérjük, és itt megfelelelő minősítést kell szerezned. Kiegészíti mindezt egy reflektív napló (esszé). Akárcsak a fenti esetben, mind a szupervíziót, mind az esszé értékelését a MAI egyik képző tanárától kérheted – lásd a linket. Ehhez a képesítéshez egy újabb, legalább 5–7 napos, csöndes, mindfulness-elvonuláson is részt kell venned, amelyet a Mindful Academy Int. egyik felhatalmazott tanára vezet. Alternatívaként elképzelhető, hogy más mindfulness-elvonulást is elfogadunk, ám ezt előzetesen egyeztetned kell velünk. Csak  kifejezetten mindfulness-elvonulást fogadunk el.