Tanárképzési útvonal

A Mindful Academy International MBSR- és MBA-tanárképzési útvonala

A tanári útmutatónak megfelelően az alapképzés (lásd lent, az 1.-től az 5. pontig) minimum 12 hónapig tart. Ezt a jelentkezésed pillanatától számítjuk, mivel ekkor kezdődik a tényleges felkészülésed: könyvek és a felkészítő anyagok olvasása, havi csoportos szupervízió, a törzsanyagot jelentő meditációk gyakorlása stb.

1. Saját élmény

Legalább egy 8 hetes (alkalmas) MBSR- vagy MBCT-tanfolyam résztvevőként való elvégzése (saját élmény). Csak olyan tanfolyamok elvégzését fogadjuk el, amelyeket képzett, a helyes gyakorlás útmutatójának megfelelő tanárok vezetnek.

2. Rendszeres és folyamatos gyakorlás

A gyakorlás napi szintű fenntartása, legalább napi 45 perc mindfulness-gyakorlás, amelyből legalább 30 perc a formális gyakorlás – a hét legalább hat napján.

3. 1. szintű MBSR- és MBA-tanár (Level 1 Teacher)

Az 1. modulos (1. szintű) MBSR- és MBA-tanárképzés elvégzésével képessé válsz az MBSR-tanfolyam törzsmeditációinak a vezetésére, a hozzájuk kapcsolódó kérdezési folyamat alapszintű facilitálására. Szupervízió mellett mindfulness-bemutatókat, workshopokat, rövid kurzusokat taníthatsz, esetleg szoros támogatás mellett belevághatsz a 8 hetes tanfolyam tanításába is. Az 1. és a 2. szint között kifejezetten javasolt a rendszeres szupervízió.

Az 1. szintű képzés kötelező olvasmányai (ideális esetben a képzés kezdete előtt elolvasandóak):

  • Jon Kabat-Zinn, Full Catastrophe Living, Revised and Updated Edition, 2013
  • Rick Hanson, Richard Mendius, Buddha-agy, 2012
  • Susan Gills Chapman, The 5 Keys to Mindful Communication

4. Csöndes elvonulás

Egy legalább ötnapos, csöndes, tanár vezette, mindfulness-típusú elvonuláson való személyes részvétel a két modul (szint) között. Elfogadjuk a vipasszana-, szatipatthána-, zen-típusú elvonulásokat is. Jellemzően nem fogadjuk el a jóga- és más mozgásos elvonulásokat. Kétség esetén érdeklődj. Mindfulness-tanárként évente kell részt venned ilyen elvonuláson.

5. 2. szintű MBSR- és MBA-tanár (Level 2 Teacher)

A 2. modulos (2. szintű) képzés elvégzése után – szupervízió mellett – taníthatod a 8 hetes MBSR-tanfolyam anyagát, ill. más, mindfulness-alapú megközelítéseket (pl. munkahelyi programok, specifikus beavatkozások). Az első 8 hetes tanfolyamod ideje alatt minimum 3 óra szupervízióban kell részt venned, utána is javasolt a minimum havi-kéthavi rendszeresség. Ezzel az alapképzés lezárul – ez az a pont, amelytől kezdve kifejezetten javasoljuk, hogy rendszeresen vezess 8 hetes mindfulness-tanfolyamokat.

A 2. szintű képzés kötelező olvasmányai (ideális esetben a képzés kezdete előtt elolvasandóak):

  • Donald McCrown, Diane Reibel, Marc S. Micozzi, Teaching Mindfulness
  • Paul Gilbert, Mindful Compassion
  • Zindel V. Segal, Mark Williams, John Teasdale, Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Depression, Second Edition, 2013

A további szintekhez tanítási tapasztalatra, rendszeres szupervízióra, személyes gyakorlásra, elvonulási tapasztalatokra lesz szükséged:

6. Minősített MBSR- és MBA-tanár (Qualified Teacher)

Erre a minősítésre akkor tarthatsz igényt, ha két egymást követő 8 hetes MBSR-tanfolyam tanítása mellett legalább 8 óra szupervízióban részesülsz, és a tanítási tapasztalatokról benyújtott reflektív naplódat (esszédet) befogadjuk. A szupervíziót a Mindful Academy International (MAI) valamelyik képző tanárától kell kérned, ill. neki kell benyújtanod a reflektív esszét is – az elérhető képzők ezen a linken találod. Emellett részt kell venned egy  legalább 5–7 napos, csöndes mindfulness-elvonuláson is, amelyet a MAI képzési hálózatához tartozó tanár vezet. Alternatívaként más mindfulness-elvonulást is elfogadhatunk, ám ezt előzetesen egyeztetned kell velünk. Csak  kifejezetten mindfulness-elvonulást fogadunk el.

7. Képesített MBSR- és MBA-tanár (Certified Teacher)

Legalább 3, szupervízió mellett tanított MBSR-tanfolyam után folytathatod tovább a képzési utat. Ekkor egy újabb nyolchetes, szupervízió mellett tanított MBSR-tanfolyam egészéről (minden egyes foglalkozásáról) videó- és audiófelvételt nyújtasz be nekünk, kiegészítve azt egy reflektív naplóval (esszével). Akárcsak a fenti esetben mind a szupervíziót, mind az esszé értékelését a MAI egyik képző tanárától kérheted – lásd a linket. Ehhez a képesítéshez egy újabb, legalább 5–7 napos, csöndes, mindfulness-elvonuláson is részt kell venned, amelyet a Mindful Academy Int. egyik felhatalmazott tanára vezet. Alternatívaként más mindfulness-elvonulást is elfogadhatunk, ám ezt előzetesen egyeztetned kell velünk. Csak  kifejezetten mindfulness-elvonulást fogadunk el.