Gyerekmindfulness-tanárképzés magyar nyelven – 8–10 éves korosztály

Mikor?
 • 2024. július 11–12.
 • Mindkét napon: 8:30–18:00. Max. félóra csúszás mindkét napon előfordulhat.
 • Mindkét napon lesz egy egyórás ebédszünet.
Hol? 

Budapest (az ezen belüli helyszínt később pontosítjuk).

Tanár: Mellár Mezei Anita, Barta András

Mindfulness-tanárképzés – a tudatos jelenlét átadása 8–10 éves gyerekeknek

Tanárképzés Mellár-Mezei Anita vezetésével, Barta András asszisztenciájával

Kinek szól ez a tanárképzés?

Neked szól, ha érzed az elhivatottságot, hogy közvetítéseddel a gyerekek életének részévé váljon a mindfulness. Nem kisebb vágyon dolgozunk ezzel, mint hogy egy tudatosabb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb és reziliensebb generációt neveljünk a közeli és távoli jövőnek. Hisszük, ahogy te is, hogy az olyan emberi alapértékek, mint elfogadás, kapcsolódás, figyelem, önismeret és hála, az emberi életünk alapjai. Ezeknek apró magvait már akár 5 éves kortól ültetgethetjük tudatosan a gyerekek szívében.

Amennyiben legalább 30 óra mindfulness-tanárképzésben rész vettél már, és van tapasztalatod a gyerekeknek való tudásátadásban gyerekeknek, szeretettel várunk a képzésre. Érdemes szem előtt tartanod, hogy ahhoz, hogy másoknak át tudd adni a mindfulness-t, nélkülözhetetlen, hogy saját magaddal kezdd mindezt, ami a napi, szintű, rendszeres mindfulness-gyakorlásban tükröződik. Így tudjuk csak igazán megtestesíteni a tartalmat és a tartalom átadásának a módját.

JELENTKEZEM A TANÁRKÉPZÉSRE

Röviden miről szól ez a tanárképzés?

Nagy örömünkre szolgál, hogy ez a jelenleg egyedülálló tanárképzés most először magyar nyelven jöhetett létre, válaszolva így a sokakban megszületett igényre: mindfulness-t átadni gyerekeknek. A képzésen résztvevők egy teljesen önálló programot sajátíthatnak el, amely a 8–10 éves korosztálynak szól. (A másik tanárképzés pedig az 5–7 éves korosztálynak.) Szándékunk a mindfulness-értékeinek átadása gyerekeknek játékosan az MBSR-programból ismert mindfulness-gyakorlatokkal.

Kislányunk szombaton délután az apjának tartott mindfulness-foglalkozást, leültette, hogy most megmutatja neki, mit tanultak 🙂 Hangtálunk nincs, hát hozta a fabékáját, azzal jelezte a csend kezdetét, engem megkért, hogy állítsak visszaszámlálót, és csendbe merültek 3 percre. A végén pedig felsóhajtott, hogy „ez jólesett!”

Egy 8 éves kislány anyukája

Mi a képzés tartalma?

Hüli, az agymenő – mindfulness 8–10 éves gyerekeknek. Hüli egy ijedős gyík, akinek csak hüllőagya van. A 6 foglalkozás során Hüli és a gyerekek közösen fedezik fel, hogyan használják az agy okos részét. A 6 foglalkozás során ezeket a témákat dolgozzuk fel: 1. Hüllő agy és okos agy, 2. Tudatos légzésfigyelés, 3. Figyelemrablók ellen, 4. Okos ölelésben a hüllőagy (érzések figyelése), 5. Sárkány szelídítő gondolatok, 6. Hála

A fentieken túl képes leszel az adott csoport igényeinek megfelelően alakítani a tananyagot (akár új elemekkel gazdagítani), ill. egyes mindfulness-elemeket akár más tanítási folyamatba is integrálni. A képzésen elsajátítod a korcsoportnak megfelelő mindfulness-alapú kérdezési folyamatok facilitálását.

Ki vezeti a képzést?

A képzés vezetője Mellár Mezei Anita pedagógus, MBSR- és gyerekmindfulness-tanár.

A képzés asszisztense Barta András MBSR- és MBCT-tanár, mindfulness-szupervizor, tanárképző tréner és addiktológiai konzultáns.

Milyen a képzés formája?

A képzés személyes részvételű. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk majd arra, hogy az egyes foglalkozások tartalmát a részletes bemutatón kívül a résztvevők is begyakorolhassák, egymásnak előadják, lehetőséget biztosítva így a visszajelzésre. Külön kitérünk majd a variálási lehetőségekre is, hogy minél gazdagabb eszköztárral rendelkezzenek a képzésben résztvevők.

Jelentkezési feltételek

 • Legalább 25 éves kor.
 • Bármilyen szintű mindfulness-tanárképzést elvégzése, legalább 30 kontaktóra teljesítése.
 • Elköteleződés a folyamatos, napi szintű mindfulness-gyakorlás mellett.
 • Elolvasandó szakirodalom a képzésre: Daniel Rechtschaffen: The Way of Mindful Education, Cultivating Well-Being in Teachers and Students

A képzés tartalma

 • 24 közvetlen oktatási kontaktóra
 • a HÜLI, AZ AGYMENŐ foglalkozásainak minden részletére kiterjedő tanári kézikönyvet
 • letölthető kártyaszettet a mindennapokra mindful üzenetekkel kicsiknek és nagyoknak
 • a program résztvevőinek szánt, nyomtatható foglalkoztató füzetet
 • plusz egy egyórás, személyes konzultációt a kurzus előtt
 • plusz egy egyórás, személyes konzultációt a kurzus után
 • tanári bizonyítvány a képzés sikeres befejezésekor

A képzés díja

157 000 Ft. Ha mindkét gyerekmindfulness-tanárképzésen részt veszel, összesen 10% kedvezményt biztosítunk.

JELENTKEZEM A TANÁRKÉPZÉSRE

Miért jó a mindfulness gyerekeknek?

Ahogy felnőtt életünkben egyre fokozottabb a tempó, a teljesítmény- és eredményorientáltság, úgy gyorsul fel és telítődik túl a gyerekek világa is. Alapjáraton ez az ingerelárasztott világ túl sok a gyerekeknek, túl sok képi- és hanghatás, információ, program, játék, kütyü. Ezek pedig könnyen szétforgácsolják a figyelmet, így a „Figyelj ide!”, „Figyelj rám, ha mondok valamit.” mondatok inkább csak üres elvárások maradnak mindaddig, amíg nem tanítjuk meg a gyerekeknek, HOGYAN kell figyelni.

Figyelni pedig nem is olyan egyszerű. Képesek-e a gyerekek a feladatnál maradni, miközben a padtársuk izeg-mozog? Tudnak-e rugalmasan váltani egyik feladatról egy másikra? Hogyan viselik az óvodásból iskolássá válás fokozott stresszét? Mi a teendő akkor, ha majd kiugrik a szív a fellépés, verseny, felelés előtt? Csattan-e az újabb pofon, vagy csak ökölbe szorítva marad a kéz egy-egy konfliktushelyzetben?

A mindfulness gyakorlatai fejlesztik figyelemirányítás képességét, és egyben a bizalmas érzelmi kapcsolódás kialakulását is. Egy olyan kapcsolódásét, ahol az éltető figyelem mellett a gyermeki kíváncsiság, rácsodálkozás, a nem ítélkezés, elfogadás, csend és hála értékeit a gyerekek önmaguk és mások felé is megélhetik. Ez által lelki rugalmasságot is tanítunk a gyerekeknek, hiszen minden bizonnyal nem tudjuk őket megvédeni a kudarcoktól, elutasítástól és nehézségektől, de érzékenyíthetjük őket egy bölcsebb megküzdési stratégiára az élet kihívásaival szemben.

Posted Under