Gyerekmindfulness-tanárképzés magyar nyelven – 5–7 éves korosztály

Ösztöndíj-lehetőség
Ehhez a mindfulness-programhoz igényelheted a Mindfulness Alapítvány 20 000–100 000 forintos ösztöndíját. Részletek itt
Mikor?
 • 2024. október 29–31.
 • Mindegyik napon 8:30–18:00. Max. félóra csúszás mindegyik napon előfordulhat.
 • Napközben lesz egy egyórás ebédszünet is.
Hol? 

Budapest (a pontos helyszínt később adjuk meg)

Tanár: Mellár Mezei Anita, Barta András

Mindfulness-tanárképzés – a tudatos jelenlét átadása 5–7 éves gyerekeknek

Tanárképzés Mellár-Mezei Anita vezetésével, Barta András asszisztenciájával

Kinek szól ez a tanárképzés?

Neked szól, ha érzed az elhivatottságot, hogy közvetítéseddel a gyerekek életének részévé váljon a mindfulness. Nem kisebb vágyon dolgozunk ezzel, mint hogy egy tudatosabb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb és reziliensebb generációt neveljünk a közeli és távoli jövőnek. Hisszük, ahogy te is, hogy az olyan emberi alapértékek, mint elfogadás, kapcsolódás, figyelem, önismeret és hála, az emberi életünk alapjai. Ezeknek apró magvait már akár 5 éves kortól ültetgethetjük tudatosan a gyerekek szívében.

Amennyiben részt vettél legalább egy 8 hetes mindfulness-tanfolyamon (pl. MBCT, MBSR), elköteleződtél a napi szintű formális és informális mindfulness-gyakorlás mellett, és van tapasztalatod a gyerekeknek való tudásátadásban gyerekeknek, szeretettel várunk a képzésre.  Érdemes szem előtt tartanod, hogy ahhoz, hogy másoknak át tudd adni a mindfulness-t, nélkülözhetetlen, hogy saját magaddal kezdd mindezt, ami a napi, szintű, rendszeres mindfulness-gyakorlásban tükröződik. Így tudjuk csak igazán megtestesíteni a tartalmat és a tartalom átadásának a módját.

JELENTKEZEM A TANÁRKÉPZÉSRE

Röviden miről szól ez a tanárképzés?

Nagy örömünkre szolgál, hogy ez a jelenleg egyedülálló tanárképzés most először magyar nyelven jöhetett létre, válaszolva így a sokakban megszületett igényre: mindfulness-t átadni gyerekeknek. A képzésen résztvevők egy teljesen önálló programot sajátíthatnak el, amely az 5-7 éves korosztálynak szól. (A másik tanárképzés pedig a 8–10 éves korosztálynak.) Szándékunk a mindfulness-értékeinek átadása gyerekeknek játékosan az MBSR-programból ismert mindfulness-gyakorlatokkal.

Elalvás előtt a felpörgött kisfiamtól ezt kérdeztem: „Panda most vajon mire figyelne?” Mire ő egyszerűen csak ezt mondta: „….hogy elalszik…” Nem sokkal utána szépen elcsendesedett és elaludt”

Egy hatéves kisfiú anyukája

Mi a képzés tartalma?

Pandasztikus kalandok – mindfulness 5-7 éveseknek. Ez egy teljeskörűen összeállított program, ami példáué egy délutáni foglalkozás (45-60 perces) teljes tartalma lehet.

Panda és Zefír játékos történetei fejlesztik a gyerekek figyelem- és önmegnyugtatási képességeit. A 10 foglalkozás során ezeket a témákat dolgozzuk fel: 1. Panda-póz (nyugodt ülés), 2. Panda-fülek (hangok figyelése), 3. Panda-légzés, 4. Panda-szív jókívánságai, 5. Panda-zseblámpa (testpásztázás), 6. Panda-érzések, 7. Panda-érzések és -gondolatok, 8. Panda-hála, 9. Panda-mozgás, 10. Panda-pacsi (5 érzékszerv).

A fentieken túl képes leszel az adott csoport igényeinek megfelelően alakítani a tananyagot (akár új elemekkel gazdagítani), ill. egyes mindfulness-elemeket akár más tanítási folyamatba is integrálni. A képzésen elsajátítod a korcsoportnak megfelelő mindfulness-alapú kérdezési folyamatok facilitálását.

Ki vezeti a képzést?

A képzés vezetője Mellár Mezei Anita pedagógus, MBSR- és gyerekmindfulness-tanár.

A képzés asszisztense Barta András MBSR- és MBCT-tanár, mindfulness-szupervizor, tanárképző tréner és addiktológiai konzultáns.

Milyen a képzés formája?

A képzés személyes részvételű. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk majd arra, hogy az egyes foglalkozások tartalmát a részletes bemutatón kívül a résztvevők is begyakorolhassák, egymásnak előadják, lehetőséget biztosítva így a visszajelzésre. Külön kitérünk majd a variálási lehetőségekre is, hogy minél gazdagabb eszköztárral rendelkezzenek a képzésben résztvevők.

Jelentkezési feltételek

 • Legalább 25 éves kor.
 • Legalább egy nyolchetes mindfulness-tanfolyam (pl. MBSR, MBCT) résztvevőként való elvégzése (saját élmény).
 • Elköteleződés a folyamatos, napi szintű mindfulness-gyakorlás mellett.
 • Elolvasandó szakirodalom a képzésre: Daniel Rechtschaffen: The Way of Mindful Education, Cultivating Well-Being in Teachers and Students

A képzés tartalma

 • 32 közvetlen oktatási kontaktóra
 • a PANDASZTIKUS KALANDOK foglalkozásainak minden részletére kiterjedő tanári kézikönyvet
 • letölthető kártyaszettet a mindennapokra mindful üzenetekkel kicsiknek és nagyoknak
 • a program résztvevőinek szánt, nyomtatható foglalkoztató füzetet
 • plusz egy egyórás, személyes konzultációt a kurzus előtt
 • plusz egy egyórás, személyes konzultációt a kurzus után
 • tanári bizonyítvány a képzés sikeres befejezésekor

A képzés díja

235 000 Ft. Ha mindkét gyerekmindfulness-tanárképzésen részt veszel, összesen 10% kedvezményt biztosítunk.

JELENTKEZEM A TANÁRKÉPZÉSRE

Miért jó a mindfulness gyerekeknek?

Ahogy felnőtt életünkben egyre fokozottabb a tempó, a teljesítmény- és eredményorientáltság, úgy gyorsul fel és telítődik túl a gyerekek világa is. Alapjáraton ez az ingerelárasztott világ túl sok a gyerekeknek, túl sok képi- és hanghatás, információ, program, játék, kütyü. Ezek pedig könnyen szétforgácsolják a figyelmet, így a „Figyelj ide!”, „Figyelj rám, ha mondok valamit.” mondatok inkább csak üres elvárások maradnak mindaddig, amíg nem tanítjuk meg a gyerekeknek, HOGYAN kell figyelni.

Figyelni pedig nem is olyan egyszerű. Képesek-e a gyerekek a feladatnál maradni, miközben a padtársuk izeg-mozog? Tudnak-e rugalmasan váltani egyik feladatról egy másikra? Hogyan viselik az óvodásból iskolássá válás fokozott stresszét? Mi a teendő akkor, ha majd kiugrik a szív a fellépés, verseny, felelés előtt? Csattan-e az újabb pofon, vagy csak ökölbe szorítva marad a kéz egy-egy konfliktushelyzetben?

A mindfulness gyakorlatai fejlesztik figyelemirányítás képességét, és egyben a bizalmas érzelmi kapcsolódás kialakulását is. Egy olyan kapcsolódásét, ahol az éltető figyelem mellett a gyermeki kíváncsiság, rácsodálkozás, a nem ítélkezés, elfogadás, csend és hála értékeit a gyerekek önmaguk és mások felé is megélhetik. Ez által lelki rugalmasságot is tanítunk a gyerekeknek, hiszen minden bizonnyal nem tudjuk őket megvédeni a kudarcoktól, elutasítástól és nehézségektől, de érzékenyíthetjük őket egy bölcsebb megküzdési stratégiára az élet kihívásaival szemben.

Én az ovi vezetőjeként is látom a gyerekeken a fejlődést a jelenlét megélésében. Fantasztikusan szemléltettétek a belső vihart, a légzés megfigyelését, az összes érzékszerv használatát, amiket fontos ismerni ahhoz, hogy tudjuk célzottan irányítani a figyelmünket. Ez egy nagyon fontos készség oviban és iskolában egyaránt. Szerintem óriási előnnyel indulnak majd ezek a gyerekek iskolába.

Bogyai Haramia Ildikó, a  Montekid Magánóvoda vezetője

Posted Under