Barta András

Egy keleti hagyomány szerint a tanuló választ tanárt – nem pedig fordítva. Manapság ez már ritkán van így – akár Európában, akár Ázsiában élünk, mikor gyerekkorunkban óvodába, iskolába küldenek minket, nem választhatunk. Felnőttként is gyakran korlátozottak a lehetőségeink – inkább csak az iskolák között válogathatunk, a személyek között kevésbé. A mindfulness-tanulás vagy az addiktológiai konzultáció ebben is különböznek az iskoláktól. Úgyhogy most bemutatkozom, te pedig eldöntheted, hogy bizalmat szavazol-e nekem.

Barta András vagyok, 1973-ban születtem. A következő képzéseket végeztem el:

A Mindful Academy International képző tanáraként részt veszek a tanárképzés folyamatában.  A Mindfulness Szakmai Hálózat egyik alapítója, egyben a Hálózatnál regisztrált tanár is vagyok.

2012 óta gyakorolok különféle meditációkat. Évek óta tapasztalom a tudatosság különféle technikáinak a jótéteményeit. Érzem, hogy a sok-sok nehézség ellenére pozitívan változik az életem. Több őszinteség, nyitottság, béke. De ettől még nem lettem guru, nem lettem a meditáció nagymestere – egyszerűen csak egy gyakorló vagyok: gyakorlom a meditációt, és gyakorlom az életet.

A meditációban talán azt találom a legjobbnak, hogy végtelen gazdagságot nyújt: újabb és újabb rétegek tárulnak fel előttem, s ki tudja, ennek a felfedező utazásnak hol a vége. Ezenkívül a meditáció mindig velem lehet, nem kellenek hozzá eszközök, nem kellenek hozzá körülmények – elég, ha tudatomnál vagyok.

A mindfulness tanítása vezetett el a függőségek tanulmányozásához. A tudatos jelenlét szempontjából ugyanis mind függők vagyunk: saját viselkedési rögzültségeink rabjai. Hirtelen harag, állandó lefagyás, internet, alkohol, szex, megállíthatatatlan agyalás, túlevés – mind rendelkezünk függőségekkel, amelyek szenvedést okoznak nekünk. Néha kis szenvedést, néha nagy szenvedést – de szenvedést. Ez a gondolat vezetett el ahhoz, hogy addikológiai konzultánssá váljak. Túlzás nélkül mondom, hogy mi, emberek egymás társai, sőt testvérei vagyunk a függőségektől való szenvedésben – a tágabban vett emberi társadalom pedig nagyon sokat tanulhat az alkoholisták vagy a drogfüggők önsegítő közösségeitől.

Eredetileg tanárként dolgoztam, miközben sokat foglalkoztam a nyelvvel és az irodalommal. A tanítás mellett prózát is írtam, majd az életemet egyre inkább a média és az azzal kapcsolatos műfajok kezdték meghatározni (pár további infó itt). Tévés műsorvezetéssel, forgatókönyvírással, reklámkészítéssel is foglalkozni kezdtem, és egy rövid időre szinte ismert ember voltam az országban. Dolgoztam tévécsatornáknak, reklámügynökségeknek, filmprodukcióknak, voltam szabadúszó is. Izgalmas, változatos, kreatív élet volt, utazásokkal, de gyakran túl sok munkával, rohanással és stresszel.

Aztán egy komoly betegség rádöbbentett, hogy lényegében kizárólag csak az emberi boldogság kérdése érdekel. Hogy hogyan lehetnénk boldogok – bármilyen körülmények között. Sőt: gyakran a körülmények ellenére, Ez vezetett a meditációkhoz és a mindfulness-hez is. Pár év gyakorlás után arra gondoltam: mi lenne, ha én is segítenék abban, hogy a szabadságnak, fejlődésnek és örömnek ez az útja másokhoz is eljusson? Hiszen ha van valami, amiben hiszek, akkor az a tudatos jelenlét gyakorlásának mindent felülmúló ereje.

Úgy döntöttem tehát, hogy meditációtanár leszek, vagyis  olyan szakember, aki alapvető, tudatos jelenléten alapuló technikákat tanít az embereknek, amelyekkel önmagukat fejleszthetik, erősíthetik, gyógyíthatják. Főként a Massachusets-i Egyetemen kifejlesztett Mindfulness-Based Stress Reduction (tudatosságalapú stresszcsökkentés) programok mellett köteleztem el magam, amelyeket vagy nyolchetes tanfolyami formában vagy öt-hat napos elvonulásokon tanítok meg. Több száz alkalommal adtam már át a 8 hetes tanfolyam anyagát csoportoknak és egyéneknek.

A tanfolyamok során alapvetően az ott tanult módszert használom, betartva a  UK Network for Mindfulness-Based Teacher Training Organisations (Mindfulness-tanárképző Szervezetek Nagy-britanniai Hálózata) nevű szervezet nemzetközi standardnak számító Good Practice Guidelines-át (A helyes gyakorlás útmutatóját). Ennek alapján rendszeres szupervízióban is részt veszek – pályafutásom végéig. Szupervizorom Kathy Ward. Az útmutatónak megfelelően évente részt veszek egy vagy több csöndes elvonuláson, amelyek a legjobb alkalmai a meditációs gyakorlat elmélyítésének.

Eredetileg buddhista kontextusban tanultam meditálni, s ehhez a gyökeremhez is hű vagyok. Legfontosabb buddhista tanárom a tibeti Düpszeng Rinpocse. Számos tanítást és meghatalmazást kaptam tőle, egyben az általa indított Kagyü Yogi Academy programjában is részt veszek. Ennek keretében  a hagyományos 3 év 3 hónapos elvonulás anyagát sajátítjuk el.

Kívánom, hogy mindenki érezze meg ennek a szemléletnek és gyakorlatnak a mindent átható erejét.

Minden jót mindenkinek!

Barta András