Ki irányítja az életed? (2020. novemberi hírlevél)

Nemrég egy buddhista gyakorló barátommal gombásztunk az erdőben, és azokról a szerencsétlen eseményekről beszélgettünk, amelyek mostanában történtek vele. Kifejeztem az együttérzésemet, amire ő így válaszolt: „nem együttérzésre van szükségem, hanem arra, hogy végre megértsem: nem én irányítom az életemet.” Hiszek abban, hogy mi. emberek az eszünkkel értjük ezt, ám a lényünk többi része – a tudattalan? – rendszeresen úgy viselkedik, mintha mi lennénk a világ urai. Tervezünk, aztán nagyokat csodálkozunk: „ennek nem így kellene lennie”.

A Covid-válság, ha másra nem is jó, talán segít nekünk ezt az alapelvet még mélyebben átélni: a tapasztalatainkat nem tudjuk megválasztani, azok általában megtörténnek velünk. Ám azt igenis megválaszthatjuk, hogyan viszonyulunk hozzájuk. És az esetek pár százalékában, amikor tényleg hatással lehetünk a történésekre, gyakorolhatjuk, hogy olyan helyzeteket kezdeményezünk tudatosan, amelyek megtámogatnak minket és másokat. Mindkettő a tudatos válaszadás útja.

Mitől tudatos egy válasz? Attól, hogy pontosan tisztában vagyok vele, mit tapasztalok a testben, az érzelmek és a gondolatok szintjén. „Ahá, szóval ez van bennem. Mi lenne most az okos, együttérző válasz?” Meggyőződésem, hogy nincs jó vagy rossz döntés ilyenkor: minden döntés jó döntés, különösen, ha tudomásul veszem, hogy ezzel az életem mindössze pár százalékára vagyok hatással.

A formális gyakorlások innen nézve arra valók, hogy elmélyítsük a tudatos érzékelés és a tudatos válaszadás alapjait. Arra hívlak, hogy ezt napi szinten magadban is gyakorold. És időnként akár egy csoport, egy tanár támogatásával is:

 • 4 alkalmas, online gyakorlóest januárban és márciusban (ÚJ FORMÁTUM)
 • Facebook-meditációk
 • mélyülő tanfolyam online
 • MBSR-tanfolyamok online

ÚJ online gyakorlóestek, Facebook-meditációk

Online gyakorlóestek

Ez egy ÚJ kísérlet 🙂 Még személyesebb, közös gyakorlásra hívlak benneteket. 4 alkalmas élő, online gyakorlás, zárt csoportban, januárban (és később márciusban is). Január 6., 13., 20., 27., mindegyik szerda, 18:00–19:30.  Tovább infók és jelentkezés itt.

A „régi típusú” online gyakorlóestek

addig is működni fognak, a lenti linken. 19:00-kor nekiállunk gyakorolni (egy kis mozgás + ülőmeditáció), majd megbeszéljük a tapasztalatokat. Csak úgy beeshetsz ezekre a foglalkozásokra (vagyis nem kell előzetesen bejelentkezni), de kérlek, ne késs el nagyon. A csatlakozás részleteihez keress emailben, vagy a Kapcsolat űrlapon kersztül!
Alkalmak, mindegyik 19:00–20:00:
 • okt. 21., szerda
 • nov. 4., szerda
 • nov. 18., szerda
 • dec. 2., szerda (ez az utolsó alkalom)

Élőben vezetett meditációk

tudatossag.net Facebook-oldalán. Alkalmak, mindegyik 19:00-tól:
 • nov. 11., szerda
 • nov. 25., szerda
 • dec. 9., szerda
 • dec. 23., szerda
 • jan. 7., csütörtök
 • jan. 21., csütörtök

Április óta nemcsak a gyakorlások, hanem a tanfolyamok is adományalapúak. Ez azt jelenti, hogy a 8 alkalmas tanfolyam ára minimum 1000 Ft (azaz egyezer forint), a többiről pedig a jelentkező dönt.  A gyakorlóestekért és a Facebook-meditációkért is adományozhatsz, ha szeretnél (de nem kötelező):

Barta András e. v.
Bankszámlaszám: 16200254–10072484

Alaptanfolyamok, mélyülő tanfolyam

Élő, online MBSR-tanfolyamok indulnak:

– november 25-én: délelőtti tanfolyam
– november 30-án: tanfolyam 18:00-tól

Mélyülő tanfolyam november 17-től

2021 elején nem indulnak további tanfolyamok. A következő tanfolyamindulás 2021 március elején várható.

Ez a nehéz időszak arra hív meg minket, hogy gondoskodjunk önmagunkról. Hogy például engedjük meg az érzelmeinket, akkor is, ha azok nem kellemes érzelmek. Gyakorlással átélhetjük, hogy nem az a lényeg, hogy kellemes vagy kellemetlen-e az érzelem – csak hagyni és átélni, bármi is van jelen, felbecsülhetetlen élmény lehet.

Egyik kedvenc Berzsenyi-versem, A közelítő tél egyik versszakával búcsúzom, amit amúgy a költő kb. 28 évesen írt. 😀

Oh, a szárnyas idő hirtelen elrepűl,
S minden míve tünő szárnya körül lebeg!
Minden csak jelenés; minden az ég alatt,
Mint a kis nefelejcs, enyész.

Átélést, megengedést, öngondoskodást kívánok, és mindehhez sok energiát és jó egészséget:  András